Får influensa på jobb

Du vet du burde holdt sengen, men hoster og nyser deg gjennom arbeidsdagen. Smitte på arbeidsplassen blir et stadig større problem, viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av journalist Geir Arne Johansen

Småbarn har lenge blitt regnet som den største smittekilden av

forkjølelse

og

influensa

, men en ny amerikansk studie avslører at dette er en myte. Det florerer nemlig langt mer smitte blant voksne på jobben, skriver Reuters Health. De nye funnene kan påvirke hvordan man velger å håndtere fremtidige influensautbrudd og eventuelle influensapandemier.

- Vask hendene


Hanne Nøkleby er leder av smittevernsdivisjonen ved Folkehelseinstituttet, og bekrefter den generelle oppfatningen om at barn er den største smittekilden. Hun kjenner ikke til om det er gjort tilsvarende studier i Norge,

men presiserer at voksne kan bli flinkere til å forbygge smitte

.

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

- Det handler rett og slett om å ha gode rutiner på håndvask, og å bruke papir eller lommetørkle når du hoster eller nyser, sier hun til Mozon.

Nøkleby legger til at

arbeidstakere som hangler seg gjennom dagen bør vurdere å holde sengen

.

- Det er ikke alltid lurt å presse seg på jobb. Noen ganger kan det være bedre for både en selv og andre om man holder sengen, sier hun.

Slurv med håndvasken er den største årsaken til forkjølelser og epidimier i Danmark, viser en tidligere undersøkelse.

Reisende smitter mest


Forskere ved National Institutes of Health og University of Pennsylvania studerte alle statistikker og rapporter om influensa fra de siste 30 årene. Der fant man at mye av smitten finner sted blant arbeidstakere på vei til og fra jobb, hvor man ofte står tettpakket på overfylte busser og tog.

Men kontorpulter, telefoner og tastaturer er også sentrale smittekilder

.

- Virus og bakterier spres når man hoster og nyser, men smitten kommer svært ofte fra hendene. Om en syk person tar seg til nesen eller munnen, for så å snakke i telefonen eller bruke tastaturet til PCen, legger vedkommende igjen bakterier som raskt plukkes opp av andre, sier Cecilie Viboud, forsker ved National Institute of Health.

Ifølge Viboud står yrkesaktive som reiser mye i jobbsammenheng for det største smitteomfanget.

- Mens barn hovedsaklig sprer smitte i barnehagen, på skolen, og i hjemmet, sprer voksne det fra by til by og fra stat til stat, sier hun.

I rapporten konkluderer forskerne med at dette fenomenet vil stå sentralt i det videre arbeidet med å forebygge spredning av influensa.

Stort folkehelseproblem


Influensa er en årlig tilbakevendende infeksjonssykdom som rammer svært mange mennesker. Det er en betydelig årsak til akutt sykdom, og mange av utbruddene gir en markant overdødelighet i befolkningen. Det har også ved tre anledninger i det 20 århundre opptrådt alvorlige globale epidemier og pandemier, og det må ventes at det vil komme slike også i fremtiden. Influensa er altså et stort folkehelseproblem, og overvåking av influensa og influensavirusinfeksjoner anses som en viktig del av det nasjonale smittevernet, melder Folkehelseinstituttet.

Tall fra Verdens helseorganisasjon viser at mellom 250 000 og 500 000 mennesker dør av influensa hvert år.

En eventuell pandemi kan ta livet av millioner.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal Science.

(Mozon, 4.4.2006)

Personvernpolicy