Vårsex er best

Kyssende par på en benk i parken er et like sikkert vårtegn som linerla. Så er også kvinnen i sin beste periode om våren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er levert av mozon.no og skrevet av journalist Geir Arne Johansen

«Jeg velger meg april», uttalte Bjørnstjerne Bjørnson i det Herrens år 1879. Og det er han ikke alene om. Undersøkelser viser nemlig at blodet bruser aller mest hos kvinner nettopp i løpet av april og mai.

Ifølge sexolog Gro Isachsen er det helt naturlig:

Skjerpede sanser


- Våren er en tid som påvirker hele sanseapparatet. Folk er mer aktive, noe som igjen påvirker hormonene. Vår og sommer gir rikelig tilgang på bar hud, noe som skulle gi økt lyst til både dem som tenner visuelt og ved berøring. Solskinn på bar hud gir en vitamininnsprøytning, som igjen kan øke lysten, sier hun til Mozon.

Sex med partner er best, viser ny forskning.

Minst lyst i julen


Det er Arne Holte, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, som har studert hvordan unge voksne opplever glede, depresjon, søvnlengde, interesse for sex, vekt og sjokoladespising gjennom de ulike årstidene. Her fant han, noe overraskende kanskje, at begge kjønn har minimal sex-lyst ved juletider. Men i takt med lyset stiger lysten utover våren.

Lys og hormoner


Vi går med andre ord lysere tider i møte, både på kalenderen og forhåpentlig i kjærlighetslivet. Det er jo slik at hjernen har noen finurlige metoder å styre sansene våre på, og effekten lyset har på oss er et godt eksempel på det. Det frigjør nemlig hormonet dopamin, som er lystfremmende. I tillegg reduseres nivået av søvnhormonet melatonin, samtidig som humørhormonet serotonin stiger. Så da er det bare å smi mens solen varmer, og nyte tiden som kommer.

Behov for litt inspirasjon? Her er 7 tips til bedre sex.

Mozon.no, 31.03.2006