Dyrk ditt eget hus

Amerikanske forskere har kommet opp med et miljøvennlig og økologisk alternativ til nåtidens boliger: Trær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


I framtiden kan vi kanskje dyrke våre egne hus av levende trær, i stedet for å hugge ned trærne og bruke dem som tømmer. Det tror i hvert fall økologiske arkitekter ved Massachusetts Institute of Technology.

Arkitekt Mitchell Joachim har designet et levende hus som også fungerer som et eget økosystem. Teknikken som er brukt er kjent fra hager og parkanlegg, og går ut på at man fletter sammen trærnes grener for å forme vegger, tak og rom.

I Joachims visjon skal husets vegger bestå av et levende tre som i løpet av tidens gang vil utgjøre et enormt nettverk av beskyttende grener og slyngplanter. Hull og sprekker i konstruksjonen vil tettes med en organisk blanding av leire og strå for å isolere mot kulde og varme og samtidig holde fuktigheten ute.

Resirkulering av vann


Vinduene har arkitekten tenkt skal lages av soyabasert plastikk som kan forandre seg i takt med treets vekst. Mens vann kan samles i en tank på taket, før tyngdekraften selv sørger for å bringe vannet rundt om i huset.

Joachims ser også for seg at vannet skal renses og filtreres i en dam i hagen med bakterier, fisk og planter som lever av organisk avfall.

Forstedene blir skoger


Mitchell Joachims drøm er å kunne lage et helt samfunn bestående av organiske hus, hvor man bare trenger å bygge opp et rammeverk for dører og vinduer, før trær og planter tar seg av resten.

I mellomtiden jobber han med å designe et hus i California som vil bestå av femti prosent klassisk byggemateriale og femti prosent organisk, levende materiale.

Les mer om levende hus-prosjektet på nettsiden til Fab Tree Hab Living Tree House.

Slik kan du også dyrke fram ditt eget hus på en, to, tre, fire, fem. (Bilde hentet fra Archinode.com).Slik kan du også dyrke fram ditt eget hus på en, to, tre, fire, fem. (Bilde hentet fra Archinode.com).