Midje som et syltetøyglass

Stadig flere kvinner får helseskadelig eplefasong. Men Cathie Jung, som har verdens smaleste midje, er heller ikke sunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er levert av mozon.no

- Utviklingen er bekymringsfull. Det er kvinner med en klassisk pæreform som er sunnest. For mye magefett kan føre til fettavleiringer i blodårene og for høyt kolesterol. Fett på lår og hofter er mindre farlig, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky hos Nutricom/Din Kost.

Siden 1951 har britiske kvinner økt midjemålet fra 69,9 cm til 86,4 cm og de er blitt nesten fire cm lengre. Det viser en landsomfattende undersøkelse kalt SizeUK.

Det er likevel ikke bare kvinnene som øker i livvidden. Tidligere undersøkelser viser at i noen europeiske land er menn feitere enn i USA.

- Jo større eplefasong du har, desto større risiko for hjerte- og karsykdommer. Folk som er svært overvektige kan også få søvnproblemer, høyt blodtrykk, ugunstig fett i blodet, diabetes 2 og insulinresistens, opplyser Arsky.

- I Norge har flere butikker allerede endret størrelsene på klær. Størrelse medium var tidligere 38/40 nå er den blitt 40/42. Årsaken er at kvinner synes det er mye hyggeligere å handle klær i størrelse medium enn i large, sier hun.

Kjenner du din BMI? Prøv vår BMI-kalkulator her!

Verdens smaleste

På motsatt side av skalaen, finner vi amerikanske Cathie Jung. Den 69 år gamle damen har brukt korsett døgnet rundt siden 1983, skriver Expressen.

Selv om eksperter advarer mot figurløs epleform, er ikke denne ekstreme formen for timeglassfigur anbefalt. Jung velger å ikke høre på legene som sier at det kan være farlig.

- Det kan minne om å være gravid. Det et korsett gjør, er å dytte organene til andre steder, sier hun i TV-programmet Outsiders, ifølge Expressen.

Før hun begynte med konstant bruk av korsett, var midjen hennes 66 centimer i omkrets. Nå, 23 år etter, har den blitt 38,1 centimeter. Det tilsvarer omtrent omkretsen på et syltetøyglass, og det gjør henne til kvinnen med verdens smaleste midje.

- Når et korsett ble bekvemt skaffet jeg et som var mindre, sier Jung.

Jung har, ifølge hjemmesiden sin, en normal diett, men er småspist. Hun har ikke fått noen skader som følge av korsettbruken.

Foto: Cathiejung.com
Mozon, 31.3.2006