Fordham Spire skal bli høyest i USA

Fordham Spire er tegnet av den verdensberømte arkitekten Santiago Calatrava som også står bak Turning Torso i Malmø.
Fordham Spire er tegnet av den verdensberømte arkitekten Santiago Calatrava som også står bak Turning Torso i Malmø.

Skyskraperen Taipei 101 i Taiwan er verdens høyeste hus med sine 509 meter og 101 etasjer. Nå vil Chicago svare med 610 meter høye Fordham Spire som skal stå klart i 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Byrådet i Chicago ga forrige uke grønt lys for det som skal bli USAs høyeste skyskraper: Den 610 meter høye og 124 etasjer store bygningen Fordham Spire.

Byrådet i Chicago ga forrige uke klarsignal for USAs høyeste skyskraper, Fordham Spire.Byrådet i Chicago ga forrige uke klarsignal for USAs høyeste skyskraper, Fordham Spire.

Chicago regnes som fødeby for den moderne skyskraperen. Det var her de første høybygningene av stål ble reist allerede i 1885. I dag huser byen en håndfull av verdens høyeste skyskrapere, blant annet Sears Towers, Amerikas høyeste bygning per i dag.

Men det er en stund siden Chicago selv kunne smykke seg med verdens høyeste bygning. Den rekorden er det Taipei som innehar med den 509 meter høye skyskraperen Taipei 101. Men med Fordham Spire håper byrådet å kunne hente verdensrekorden hjem igjen.

Minner om Malmøs «Turning Torso»

Den gigantiske skyskraperen er designet av den spanske arkitekten Santiago Calatrava og vil bli 610m høy med 124 etasjer, hvor den øverste etasjen vil ligge 488 meter over bakken. På toppen av konstruksjonen vil det plasseres et 122 meter høyt spir, som også har gitt navn til skyskraperen. Totalt vil Fordham Spire ha et areal på 85,470 kvadratmer, og inneholde kontorer, 250 andelsleiligheter og et tyveetasjes hotell.

Sett utenfra kan Fordham Spire minne om et bor, hvor hver etasje skrur seg to grader for å gi inntrykk av bevegelse. Tilsammen vil hele tårnet skru seg fire ganger rundt seg selv. Samme stil er benyttet på Malmøs kjente landemerke «Turning Torso», forøvrig også designet av Santiago Calatrava.

Chicago positiv - Donald Trump skeptisk

Gigantprosjektet har fått stor støtte fra innbyggerne og myndighetene i Chicago. Spesielt ettersom bygningskroppen til Fordham Spire er så slank at den vil skygge mindre enn de bygningene som befinner seg i området per i dag.

Industrimagnaten Donald Trump, som for tiden bygger en 92-etasjer høy skyskraper i nærheten, er imidlertid kritisk til prosjektet, spesielt med tanke på ellevte september.

- Ingen ønsker vel å bo i et terrormål, sier han til Chicago Sun-Times.

Byggestart er planlagt i løpet av året. Og om alt går etter planen vil Fordham Spire stå ferdig i 2010.

Men om de ønsker verdens høyeste skyskraper bør de bygge fort. I Dubai er man nemlig allerede i gang med å bygge 800 meter høye Burj Dubai.