Elefanten i Paris

<pEt elefantastisk byggverk som aldri ble realisert, men som ville forandret Paris sitt ansikt utad. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrum av Paris kunne nok sett ganske annerledes ut, hadde den franske arkitekten Charles Ribart fått gjennomslag for sine planer i 1758.

Ribart ønsket at kong Ludvig XV skulle ha noe majestetisk å hvile øynene på fra Tuileripalasset i sentrum av Paris. Og hva kunne vel være mer storslagent enn en gigantisk elefant, mente Ribart. Dermed lot han tegne en treetasjes elefant i enden av paradegaten Champs-Élysées, hvor Paris-sosieteten kunne trekke seg tilbake til ro og fred, mens trafikk og by larmet utenfor.

Mange rom i elefantens kropp
Det tykkhudete dyret skulle ha flere rom. For eksempel en stor bankettsal mellom elefantens skuldre, hvor musikerne skulle plasseres i ørene. I bakenden av elefanten så Ribarts for seg en stor spisesal, mens i etasjen over ville arkitekten lage et skoglignende landskapsrom med klipper og innlagt vannfall, hvor vannet til slutt skulle spyles ut gjennom snabelen.

Rommene skulle forbindes med en spiraltrapp i sentrum av elefanten. Og som selve kronen på verket, skulle en statue av Ludvig XV plasseres på toppen av det store dyret.
Snabelaktig, ikke sant?

Men som de fleste sikkert har lagt merke til ble det aldri noe av det elefantastiske byggverket. Den franske regjering var nemlig ikke like begeistret for det spenstige byggeprosjektet, og avslo Ribarts plan.

Dermed var det fritt fram for et annet og mer velkjent bygg der elefanten opprinnelig skulle stå: Triumfbuen.Charles-François Ribart var en fransk 1700-talls arkitekt som planla å bygge en gigantisk elefant i sentrum av Paris. I dag eksisterer svært lite av hans arbeid.Charles-François Ribart var en fransk 1700-talls arkitekt som planla å bygge en gigantisk elefant i sentrum av Paris. I dag eksisterer svært lite av hans arbeid.

Les også:


Det dansende hus
Et lite stykke Trondheim i Chicago
En afrikansk landsby i Oslo
Ølflommen i 1814
Fjertomanen
En halvmåne til lunsj
Den sjarmerende krigen
Beinkirken i Sedlec