Altfor vanskelig å få tak i sunn mat

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sannelig ikke lett å spise sunt i Norge. Siden mat er så viktig for oss, er det helt meningsløst at sunn mat er så vanskelig å få tak i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mat er viktig for oss. Først og fremst gir jo mat næringsstoffer til våre kropper, og vi må selvsagt spise for i det hele tatt kunne fortsette å leve. Men mat handler om så mye mer enn det. Mat er hyggelig - hva er vel mer hyggelig enn å invitere vennegjengen hjem til deg på en treretters, der du kan briljere med dine kokkekunster.

Mat spiller en viktig sosial rolle. Vi bygger relasjoner gjennom mat, vi snakker, vi hygger oss. Det er ikke tilfeldig at «alle» forretningsforbindelser spiser middag sammen om kvelden. Mat får oss til å slappe av og opptre mindre formelle - den åpner for dialog.

Men hvorfor er det så vanskelig å få tak i sunn mat?

Mat og barn


Jeg har barn, og har vært på utallige idrettstilstelninger opp gjennom årene. Man skulle tro at de på idrettsarrangementer selger sunn og god mat. Men, neida - usunn mat serveres like selvfølgelig som svettlukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hyllene bugner av sjokolade, pølser med og uten dressing, hamburgere, boller med glasur og det som verre er. Det står ikke noe bedre til med drikken, for der er det stort sett brus det går i. Juice er like umulig å få tak i.

Riktignok har de ofte rundstykker, men det er alltid laget av nesten bare hvetemel, og er for loff å regne. I tillegg er det nesten alltid smør på rundstykkene, og gjerne remulade og majones også.

Vi fôrer ungene våre med mat de knapt nok trenger. Maten er full av karbohydrater og fett, og næringsverdien er nede på et nullnivå. Nå er det en del år siden jeg frekventerte diverse idrettsanlegg, men jeg har ingen grunn til å tro at det står så mye bedre til andre steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og hvorfor er det slik? Det er jo helt meningsløst at miljøer og tilstelninger som promoterer og oppfordrer til aktivitet, helse og sunnhet, selger mat som står for det diametralt motsatte. Det er sannelig ikke rart at vi spiser usunt når vi ikke engang har lett tilgang til sunn mat. Og når en ikke får tak i det i idrettsmiljøer engang, så er det ganske ironisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi skylder på at barna spiser usunt, men det er jo vi som kjøper inn maten som har ansvaret. Vi pådytter barna dårlige matvaner. Disse vanene følger oss inn i voksenverdenen, selv om de fleste av oss spiser mindre godterier i voksen alder.

 Kilde: frukt.no (foto: Inkognito) Kilde: frukt.no (foto: Inkognito)

Umulig å få tak i sunn fast food.


Når jeg er på farten fra ett sted til et annet, hender det at jeg blir sulten. Jeg pleier da å stikke innom første og beste sted, for eksempel en kiosk, for å få meg en liten matbit. Men heller ikke der er det mulig å få noe sunt. Blant alle pølser, skolebrød, wienerbrød og pizzastykker som svømmer i fett, kan du være så heldig å finne en liten salat. Men denne salaten ser alltid lik ut, og dressingen er alltid Thousand Island. Hvorfor i all verden er det sånn?

Er det fordi norske produsenter er mindre oppfinnsomme, eller tror de at kundene er lite oppfinnsomme som ikke kan tenke seg å prøve noe annet? Tror de ikke det er marked for noe annet - og hvorfor tror de ikke det når medlemsskapene i vektklubbene øker til et astronomisk antall?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og hvorfor i all verden finnes det ikke fast food-kjeder som kun selger sunn mat? Man blir jo like mett av det - og like godt er det også.

Sunn industriell mat er dyrere å fremstille


Industrielt er antakelig sunn mat dyrere å lage enn usunn mat. Dette skyldes at fett er billig, og når fett fjernes, må det erstattes av en annen komponent, som gjerne er dyrere. Dette er årsaken til at produsenten prøver å holde fettprosenten så nært opp til tillatt nivå som mulig i farseprodukter, for eksempel pølser.

Men det utelukker ikke at det også bør være et marked for sunnere alternativer.

Økt tilbud fører til økt etterspørsel


Utvalget av grønnsaker i butikkene, er stort sett lite og standardisert. De fleste butikkene har standardutvalget, og lite annet. Sunt brød er det heller ikke lett å få tak i. Riktignok selger de fleste butikker med respekt for seg selv såkalte grovbrød. Men det brødet er ikke mye grovt - det er brød med vanlig hvetemel, med enkelte store korn, og som er tilsatt sukkerkulør for at brødet skal fremstå som grovere og sunnere enn det det er.

Igjen handler det om tilbud og etterspørsel. Det er ikke alltid slik at etterspørselen kommer først, og så kommer tilbudet. Jeg føler meg rimelig overbevist om at tilgang på sunn mat fører til økt konsum av sunn mat.