Hva er latter?

Og hvorfor i alle verden utviser vi denne bisarre oppførelsen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


- Hehe, jeg har bæsja på meg igjen, og GJETT hvem som må ta jobben.- Hehe, jeg har bæsja på meg igjen, og GJETT hvem som må ta jobben.

Her er en sak som er ment å være artig:

- Jeg kom ut av dusjen og stod der naken i all min praktfullhet. Jeg åpnet barskt opp badedøra og påkalte min kjæres oppmerksomhet. - Tenk deg, kjære, tenk deg - du har FULL disposisjonsrett over dette praktfulle landskapet, sa jeg mens jeg lot hendene gli over min nakne kropp.

Da hun var ferdig med å le (etter ett kvarter), sa hun: - Jojo, men du VET jo at jeg ikke er spesielt glad i naturen. Dessuten, sa hun, dessuten er det landskapet ditt så kupert at det er mer slit enn glede.

Hvorfor var denne morsom, eller kanskje den ikke var morsom overhodet? Vi mennesker elsker å le, og vi ler i gjennomsnitt 17 ganger per dag. Vi elsker latter så mye at det finnes egne industrier som har som mål å få folk til å le. Vitser, situasjonskomedier og komikere finnes for at vi skal få trimmet lattermusklene. For latter får oss til å føle oss bra.

Latter er like selvsagt som luft for oss, men er det ikke rart at ikke andre dyr ler? Latter er faktisk en ganske komplisert respons, der vi bruker mange av de samme egenskapene/evnene vi bruker til problemløsning.

At «latter er den beste medisinen» har vi alle hørt. Medisin mot hva? Det finnes masse bevis for at latter kan forbedre menneskers helse og hjelpe til med å overvinne sykdom.

- Nei, jeg ha'kke gjort no, sa jeg .... fniiiis- Nei, jeg ha'kke gjort no, sa jeg .... fniiiis

Hva er latter, egentlig?


Vi må ikke blande begrepene latter og humor. Latter er den fysiologiske responsen på humor. Latter består av to deler: ett sett av gester/mimikk og lyd.

15 ansiktsmuskler er involvert i latter, der blant annet den store kinnmuskelen løfter din overleppe. Luftveiene stenges halvt igjen, som gjør at at du hikster og snapper etter luft.

Når du ler ekstra mye, kan tårekanalene aktiveres. Så mens munnen din åpner og lukker seg, og du kjemper etter luft, samtidig som du utstøter verdens høyeste lyd, blir ansiktet ditt både vått og rødt. Lyden som følger denne bisarre oppførselen varierer fra lett humring til hysterisk hyling.

Forskeren Robert Provine påstår at latteren kan være «hahaha»-aktig eller «hohoho»-aktig, men ikke en blanding av begge. Han mener også at vi har en «føler», eller en detektor, som responderer på latter ved å stimulere andre nevrologiske kretser i hjernen. Dette fører igjen til mer latter, og er en god forklaring på hvorfor latter er smittsomt.

Kunsten å leKunsten å le

Men hvorfor ler vi i det hele tatt?


Filosofen John Morreall tror at menneskelatteren en gang i tiden oppstod som en lettelse på at faren er over. Siden latter får oss til å slappe av, vil den biologiske slåss-eller-flykt- responsen på fare, hemmes.

Mange forskere tror at latter har som hensikt å knytte og styrke bånd mellom mennesker. «Latter oppstår når vi føler oss komfortable i hverandres selskap. Og jo mer latter det er, desto sterkere blir gruppen knyttet sammen,» sier antropologen Mahadev Apte. Det kan også tenkes at latter er smittsomt for å hindre at enkelte skal føle seg utenfor gruppen. Latter er inkluderende.

Latter kan endre andre personers oppførsel. I en truende situasjon kan latter virke forsonende. Hvis personen som truer ler med deg, begynner du å nærme deg tryggheten.

Studier har vist at lederskikkelser bruker humor mer enn deres underordnede. Og hvis du har lagt merke til at alle ler når sjefen ler, så har du rett. Morreall tror at latter er en måte å kontrollere det emosjonelle klimaet i en gruppe på.

Studier har også vist at det er 30 ganger mer sannsynlig at vi ler sammen med andre enn alene.

Synes du denne artikkelen var kjedelig? Ok, her er en artighet til:

Bush og Blair står og prater i en bar.
- Hva planlegger dere denne gangen? spurte bartenderen.
- Tredje verdenskrig, vi skal ta livet av 14 millioner muslimer og en bergenser, svarte Bush.
- En bergenser, hvorfor det? spurte bartenderen.
Bush klapper Blair på skulderen og sier: - Hva var det jeg sa? Ingen kommer til å spørre etter muslimene...

Morsom? Tja ... Stygg? Nja ...

Og vet du hva som er det vanskeligste når forskere skal studere latter? Det er faktisk å få folk til å le. Problemet er at latteren forsvinner straks den skal observeres - spesielt i laboratorier. Selv lystgass mister mye av sin effekt når vi er alene.


Hvorfor ler vi ikke når vi kiler oss selv?

Les mer om latter.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.