Timosjenko trolig ny statsminister i Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julia Timosjenko blir trolig ny statsminister i Ukraina, etter et valg som artet seg som en personlig ydmykelse for oransjerevolusjonens leder, president Viktor Jusjtsjenko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Timosjenkos parti, som bærer hennes eget navn, har drevet en pågående valgkamp og så ut til å hevde seg godt i konkurransen med andre storpartier. Timosjenko vil ha økt innsats mot korrupsjon og er skeptisk til privatisering. (Foto: Wikipedia).Timosjenkos parti, som bærer hennes eget navn, har drevet en pågående valgkamp og så ut til å hevde seg godt i konkurransen med andre storpartier. Timosjenko vil ha økt innsats mot korrupsjon og er skeptisk til privatisering. (Foto: Wikipedia).

Kiev (NTB-AFP-Reuters): Jusjtsjenkos parti Vårt Ukraina ble slått både av Julia Timosjenkos blokk og, kanskje enda mer forsmedelig, av Regionpartiet til tidligere statsminister Viktor Janukovitsj, mannen som ble styrtet av oransjerevolusjonen. Hans prorussiske parti ble ifølge valgdagsmålingene det største partiet, med mellom 27 og 31 prosent av stemmene.

Partiene som sto bak oransjerevolusjonen må nå legge personlige og politiske stridigheter på hylla og forene krefter for å holde det prorussiske Regionpartiet ute av regjeringskontorene.

Ifølge Timosjenko, som gikk ut av president Viktor Jusjtsjenkos regjering i fjor, har de tre partiene - hennes egen blokk, Jusjtsjenkos Vårt Ukraina og støttepartiet Sosialistene - fått flertall i nasjonalforsamlingen.

Ifølge valgdagsmålingene etter søndagens valg vil de tre partiene vel 250 av de 450 plassene i nasjonalforsamlingen, mens Regionpartiet og kommunistene til sammen vil få 195 plasser.

De tre oransjepartiene vil komme sammen allerede mandag og undertegne en koalisjonserklæring, opplyser partikilder i Vårt Ukraina.

(©NTB)