Hva er kvikksand?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mange ganger har vi ikke sett en film der helten blir sugd ned i kvikksand?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helten blir alltid reddet i siste liten, enten av andre, eller ved at helten får tak i trestamme eller noe, som gjør at hun eller han kan dra seg selv opp.

Slik det fremstilles i filmer, ser det ut som om kvikksand er en levende, ond organisme som sluker deg med hud og hår og sender deg ned i de dypeste dyp for aldri å bli funnet igjen.

Så det er bare tull det vi ser i filmer? Ja, det er det. Kvikksand fungerer ikke helt på den måten som vi ser i filmer.

Kvikksand er faktisk sjelden dypere enn en meter eller to, og forutsatt at de rette betingelsene er til stede, kan du finne kvikksand nær sagt hvor som helst.

Hva er egentlig kvikksand?


Kvikksand er et interessant naturfenomen. Kvikksand er i bunn og grunn vanlig sand som er så mettet med vann at friksjonen mellom sandkornene er redusert. Sanden blir da en grøtaktig og bløt blanding av sand og vann som ikke klarer å holde på noe vekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordet «kvikk» refererer til hvor hurtig (kvikt) sanden forandrer seg i denne formen.

Hvis du trår på kvikksand, vil du ikke suges ned. Imidlertid vil dine egne bevegelser føre til at du graves dypere ned i sanden.

Ikke noe hokus-pokus


Det er ikke noe unikt med kvikksand i det hele tatt.

Når vannet som blandes med sanden ikke kan strømme videre, får vi dannet denne halvflytende smørja som ikke ikke kan holde oppe vekt.

Vibrasjoner påvirker hvor kvikk kvikksanden er, og vibrasjonen pluss vannet reduserer friksjonen mellom sandkornene - noe som igjen fører til at sanden oppfører seg mer som en væske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor finner vi kvikksand?


Når sand eller jord blir mer flytende, mister den styrke og oppfører seg som en tyktflytende væske snarere enn som fast jord. Selv om kvikksand kan dannes de fleste steder hvor vi finner vann, er det enkelte steder det er mer sannsynlig at fenomenet oppstår:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- ved elvebredder
- på strender
- på strandlinjer
- nær undergrunnsvann
- i myrer/sumper

Neste gang du er på en strand, kan du prøve å legge merke til at sanden er forskjellig på ulike steder på stranden. Dette skyldes at ulike deler av stranden inneholder ulike mengder fuktighet.

Hvis du beveger deg nærmere vannet, vil du legge merke til at sanden som bare innholder litt fuktighet, er tettere pakket sammen enn den tørre sanden. Moderate mengder vann øker nemlig friksjonen mellom sandkornene - og har altså motsatt effekt av kvikksand. Det er denne egenskapen som gjør at vi i det hele tatt kan bygge sandslott.

Men sandstrender kan lett bli kvikksand. Hvis en mengde vann strømmer gjennom sanden, vil sandkornene tvinges lengre fra hverandre. Dette fører til at bakken blir løsere, og ting som befinner seg oppå, kan begynne å synke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.