Hva er egentlig vind?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vind er egentlig et litt rart fenomen. Finnes det noe annet som er så usynlig som kan gjøre så mye skade som nettopp vind?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


De siste 10 årene har Norge vært rammet av rundt 10 stormer som alle har gjort betydelig skade over større områder, f.eks. i Lofoten og deler av Finnmark.

Vi har en leser som lurte på følgende:

Hva er det som gjør at det blåser? Vind er jo i utgangspunktet ingenting!

Som vanlig var jeg helt hjelpeløs, og jeg tok derfor kontakt med Håkon Melhus fra Meteorologisk institutt. Han var et oppkomme av entusiasme og viten.

- Det er helt sant, det. Vind er et fenomen som er veldig synlig, men som samtidig ikke er synlig i det hele tatt. Vinden i seg selv er jo usynlig, men vi ser det på omgivelsene - trær som bøyer seg og støv som virvles opp.

- Vinden oppstår rett og slett som følge av trykkforskjeller, der luft strømmer fra et område med høyt trykk til et område med lavere trykk.

Hvorfor oppstår disse trykkforskjellene?

- Det er et samspill mellom flere årsaker, men det er soloppvarmingen som er den egentlige årsaken. Solen stråler på jorden, som varmes opp. Men alt varmes ikke opp likt - landområdene varmes opp og avkjøles fortere enn sjøen. Som en konsekvens av dette, utvikler det seg lavt trykk over land, og luft strømmer inn fra havet mot land. Luftstrømmen (vinden) skyldes altså ulik oppvarming, som skaper ulikt trykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men har ikke vinden noe med ekvator og polene å gjøre?

- Jorden er et roterende system. Dette gjør at vindene avbøyes både på den nordlige og sørlige halvkule. Kombinasjonen av jordrotasjonen og ulik oppvarming gjør at det settes i gang vindsystemer.

- Kald luft fra polene strømmer mot sør, mot ekvator. Luften bøyer av mot høyre (mot klokka) på den nordlige halvkule, og motsatt på den sørlige halvkule.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvordan oppstår ulike vindretninger?

- Vindretningen ved bakken skyldes et komplisert samspill mellom faktorer. Vinden blåser i ulike retninger avhengig av hvordan høy- og lavtrykkene organiserer seg. Når feltet som ligger mellom høy- og lavtrykk forandrer retning, vil også vinden naturlig nok forandre retning. Først og fremst skyldes vindretninger en komplisert sammenvirkning mellom sol, land, sjø og jordrotasjon.

Hva er den sterkeste vinden som er målt i Norge?

- Jeg er ikke helt sikker, men jeg tror det er opp mot 100 knop (cirka 180 km/t). For at du skal ha noe å sammenligne med, så går grensen for orkan ved 63 knop.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når vi snakker om vindstyrke, så snakker vi om middelvind. Det vil si den vindstyrken som er målt over 10 minutter. Styrken kan bli mye høyere enn 100 knop i vindkastene.

Hvor blåser det mest i Norge? Og hvor mye/ofte blåser det der?

- Tja, det er litt vanskelig å svare eksakt på, men Stadt er et sted som har rimelig mye vind. Fruholmen fyr utenfor Ingøy i Vest-Finnmark er et annet sted det blåser mye. Der er det kuling stort sett hele året. Nå bor det ikke folk på selve fyret, men det bor folk på Ingøy.

- Lista, Lindesnes og Nordkapp er andre steder det blåser endel. Mange har hørt at det blåser mye i Bodø, og det stemmer forsåvidt. Men vinden der er ikke så sterk.

Hvor blåser det minst, da?

- Indre lavlandstrøk er områder det blåser lite i - for eksempel indre strøk av Østlandet, Gjøvik, Rena, indre strøk i Trøndelag, for å nevne noen. Generelt blåser det mest på kyst og fjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har vi forresten tornadoer i Norge?

- Du tenker på USA og Florida, ikke sant? Sånne tornadoer har vi ikke, og det skal vi være glade for. En tornado oppnår hastigheter på flere hundre kilometer i timen. Den river med seg alt - hus blir løftet opp og biler kastes veggimellom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men vi har faktisk noe som ligner på tornado i Norge. Det kalles «dust devil», eller virvelvind. Mange har sett det som små virvelvinder på et jorde, for eksempel. De kan faktisk bli så kraftige at de legger ned skog og løfter campingvogner, men det hører heldigvis til sjeldenhetene. Fenomenet oppstår oftest på innlandet, og spesielt i indre deler av Finnmark og Østlandet.

Tabelloversikt over vindstyrker

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.