Åpen for alle - alltid

Har ikke jeg sett Dem før?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Like sikkert som at julaften dukker opp, blir det også i år lønnsforhandlinger. Samme leksa om igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart er det tid for lønnsforhandlinger. Da braker partene sammen på forhandllingsslagmarker, der de sveiver sine sverd og knekker sine blyanter. Vi får servert den samme leksa som i fjor - i akkurat samme innpakning. Det eneste som er forskjellig, er muligens været.

- Mer, sier LO


Gerd Liv Valla lar seg intervjue av TV2, stirrer olmt på intervjueren og sier at hun er dritt lei av måtehold, og at dersom arbeidsgiverne ønsker

(Foto: lo.no)(Foto: lo.no)

måtehold, må de gå foran med et godt eksempel.

- Nei, sier NHO


Finn Bergesen stiller samtidig opp i NRK, der han strengt sier at det ikke er rom for store lønnsøkninger, siden det vil svekke vår konkurranseevne dramatisk på den internasjonale arenaen.

Akkurat det samme som de sa i fjor.

Avisene henter opp artiklene fra i fjor, som i fjor var hentet opp fra i forfjor. Det første de gjør er å ta en «Søk og erstatt» i Word, slik at de får byttet ut 2005 med 2006. Får håpe de husker å bytte ut statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stutum ruler


Oddvar Stenstrøm spør seerne «Synes du norske ledere er for griske?» Selvsagt svarer 93,4 % av innsenderne «Ja», for i programmet har de diskutert høye lederlønninger og den store fallskjermen til en eller annen nylig avgått toppleder.

(Foto: nho.no)(Foto: nho.no)

Og det er alltid lønnen, betingelsene eller fallskjermen til lederne i de største norske selskapene som trekkes frem. Selskapene som omsetter for milliarder. Det som ikke nevnes, er at flesteparten av topplederne ikke jobber for slike selskaper. De jobber derimot for selskaper med få ansatte (under 50?). Disse lederne tjener ikke i nærheten av de de største lederne tjener. Likevel fremheves det hvor mye lederne tjener, og smulene som arbeiderne må nøye seg med.

Pressen lager konflikter, der de setter arbeiderne opp mot lederne. Lederne blir fremstilt som noen griske skapninger uten et gram solidaritetstanke i kroppen - som utbytter arbeiderne på det groveste. Legg merke til at det på arbeiderspråket ikke heter «utnytter» men «utbytter».

Partene lar seg intervjue av tv, aviser, dagsmagasiner, ukeblader - you name it - og argumentene er alltid de samme

Mens jeg skriver denne artikkelen, tikker det inn en melding fra NTB, der det står: " Det er brudd i forhandlingene mellom Parat og SAS Braathens om ny kollektivavtale for de 700 kabinansatte som er organisert i YS-forbundet Parat."

Ja, hadde ikke DET vært ironisk? Streik i SAS. Det hadde passet nå, etter pilotskandalen de opplevde i vinter ...

Denne artikkelen er en kommentar, og inngår i artikkelserien «Bare Stein». De 10 siste artiklene i serien:

Kan vi stole på Mattilsynet?
Det vanskelige språket
Det nye Romerriket
Jæren-gate
Du trenger sexhjelp
Jeg har blitt en WTO-tviler
Tør du be fremmede folk om å få se trusa deres?
Oss og dem
Highly Perfumed Ladies Room
LOs suverene makt