Farlig med Atkins

Slankemetoder får kritikk. Mat med høy GI øker ikke blodsukkeret og Atkinsdietten er helsemessig farlig, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er levert av mozon.no og skrevet av journalist Karoline Steenbuch

En 40 år gammel kvinne som fulgte Atkinsdietten havnet nylig på sykehus med ketoacidose, eller syreforgiftning i blodet på grunn av alvorlig insulinmangel. Mangelen på karbohydrater i maten gjorde kvinnen svært syk.

Calista Flockhart, Jennifer Aniston (bildet) og Renée Zellwegger er blant kjendiskvinnene som sverger til Atkins.Calista Flockhart, Jennifer Aniston (bildet) og Renée Zellwegger er blant kjendiskvinnene som sverger til Atkins.

Er du også blant dem som sverger til slankemetoder der du kutter ut alt som heter karbohydrater og sukker? Vel, du bør kanskje styre unna disse usunne slankemetodene.

Slik spiser du deg ned i vekt . Sliter du med å gå ned i vekt? Mer fiber kan være løsningen.

Fraråder Atkins

Atkinsdietten går ut på å spise mye protein og fett, og lite karbohydrater. I begynnelsen av kuren skal man spise 15-20 gram karbohydrater om dagen og mange oppfordres til å holde seg under 30 gram om dagen for å fortsette å gå ned i vekt.

- Normal norsk kost gir oss 300 gram karbohydrater om dagen eller mer. For kroppen blir det et sjokk dersom man plutselig reduserer dette til 20 gram. Kroppen oppfatter det som sult, sier ernæringsfysiolog Hanna Hånes til Mozon.

Etter to-tre dager begynner produksjonen av sure ketonstoffer.

- Dette er stoffer som leveren lager for at de skal fungere som reservesukker for hjernen. For hjernen må hele tiden ha sukker, den kan ikke forbrenne fett. En hvilende hjerne trenger om lag 140 gram sukker i døgnet, og mer hvis den jobber, sier Hånes.

Dannes det for mye ketonstoffer kan man i verste fall dø av syreforgiftning, slik som kvinnen over nesten gjorde.

Claude Marcus, professor ved Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, sier også at slankemetoder som Atkinsdietten og GI-måling er usunne.

- Vi fraråder Atkinsdietten. Den er usunn og er ingen bra måte å slanke seg på, sier han i følge Aftonbladet.

GI-måling er usunt


Glykemisk index (GI) er en måte å klassifisere karbohydratrike matvarer på. Det har lenge vært mye fokus på at et kosthold som består av varer med lavt GI-nivå kan bidra til vektreduksjon.

Nå stiller noen forskere seg imidlertid kritiske til at mat med høy GI-verdi, som loff og poteter - som gir en rask økning av blodsukkeret, er så usunn som enkelte påstår.

En fem år lang studie på 813 voksne mennesker fant ingen assosiasjon mellom et kosthold med høye GI-verdier og økt blodsukker.

- GI er ikke en god måte å måle hvordan mat virker på blodsukkeret, sier Dr. Elizabeth Mayer-Davis, ved University of South Carolina, som ledet studien.

De hevder det er vanskelig å overføre laboratoriefunn på GI-verdier til den mer avanserte prosessen som hverdagslig spising innebærer. I laboratoriet er GI-verdier fastsatt under kunstige forhold, der det er vanlig at testpersonene har fastet før testingen. Mat har en annen effekt på blodsukkeret når den er spist ved fasting.

Det er i tillegg andre faktorer som påvirker blodsukkeret etter et måltid. Disse inkluderer blant annet hvor lenge karbohydratene blir kokt og maten den spises med.

- Dietter med lav glykemisk indeks gir ikke vekttap hvis man ikke samtidig spiser mindre enn man forbruker, sier Hånes, som legger til at Atkinsdietten er en ekstrem variant av lavglykemiske dietter.

Husk også at fedme kan være arvelig

Visste du at Fedon virker best på menn?Mozon.no, 21.03.2006