Helen Walsh: «Ludder»

Ung jente full av kokain søker ludder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


«Ludder»


Helen Walsh
Oversatt av:
Kyrre Haugen Bakke og Eva Storsveen
(Aschehoug Forlag, 2006)

«Virkningen av kølet og spriten avtar raskt nå, og elementer av mitt gamle jeg vaker i underbevisstheten og oppfordrer meg innstendig til å snu på hælen og flykte.

Natten spytter henne ut igjen, og her står hun foran meg, skarpt og tydelig. Tynne bein og store bryster. Kullsvart hår trukket stramt tilbake i en høy hestehale. Det svimler for meg.»

Som sekstenåring jobbet Helen Walsh som «fikser» i horestrøket.Som sekstenåring jobbet Helen Walsh som «fikser» i horestrøket.

Tittelen på denne boka henger så absolutt sammen med innholdet. Allerede de første sidene i romanen tar oss med til horestrøket, på jakt etter kveldens ludder.

Splittet historie


Mille er hovedpersonen i «Ludder». Hun er ung, frustrert og prøvende av natur. Jamie er gutt, Milles beste venn og nærmest hovedperson nummer to.

«Ludder» kan klassifiseres som en oppvekstroman, vi følger de to i en periode i livet da mye skjer, både med personene selv og i miljøet rundt.

Bokstavelig talt blir vi med på oppturer og nedturer, både når det gjelder dop, seksualitet, kjærlighet og familieforhold. Og det er ikke alltid et enkelt liv Mille og Jamie lever.

Rå sex og kjemisk lykke


I korte trekk får vi både en innførelse i to menneskesjebner, dop-kultur og det hektiske levesettet i den Britiske «underverdenen». Og det er ganske brutale greier vi blir vitne til.

Overgrep, destruktivitet, rå sex, kjemisk lykke og kjønnssykdommer; her er alt blandet i en skrudd miks.

Med nesa full av kokain og store mengder alkohol i blodet traver disse to gatelangs.

Og selv om dette kan høres ut som en klisje av en historie, men det er ikke slik. Historien i «Ludder» er nemlig ikke blitt fortalt tidligere.

Forfatteren og debutanten Helen Walsh tilfører litteraturen en usminket stemme, hun scorer høyt på både fortellerstil og den gode historien som blir fortalt i «Ludder».

Beskrivelsene og selve historien vitner om forfatterens eget kjennskap til det hun skriver om. Det gjør «Ludder» til en troverdig historie.

Frustrerende slutt


Boken «Ludder» er Welshs første roman.Boken «Ludder» er Welshs første roman.

Språket er rått, akkurat som selve historien, og leseren blir automatisk dradd inn i tankegangen og fortellingen. Og når leseren tror han eller hun forstår gangen i historien, dukker det stadig nye overraskelsesmoment, og vips tar «Ludder» en uventet vending.

I tillegg til at «Ludder» nærmest suger leseren til seg og det er lett å leve seg inn i historien. Slik blir det både trist og frustrerende å nærme seg slutten.

Og akkurat slutten av boken løfter historien slik at den lever videre hos meg som leser lenge etter at siste side er vendt.

Helen Walsh er en forfatter av sin tid, og det mestrer hun ypperlig. Derfor blir det terningkast fem.

Om forfatteren:

Helen Walsh (f.1977 i Warrington, England) flyttet til Barcelona da hun var 16 år. Der jobbet hun som «fikser» i horestrøket og tjente penger til å gå på språkskole.

Utbrent og blakk reiste hun tilbake til England etter et år. Nå arbeider hun med vanskeligstilte ungdommer i Liverpool. «Ludder» er hennes første roman.

Kilde: Aschehoug.no


Her kan du lese flere litteraturanmeldelser:

LitteraturanmeldelserMer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker


Også på nynorskStartsiden:

Litteratur