Fin, men farlig formørkelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

29. mars opplever vi en delvis solformørkelse. Ser du på solen uten beskyttelse, kan øynene bli skadet. Det skjedde med flere nordmenn under solformørkelsen i 1999.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NW): Midt på dagen 29. mars glir månen inn foran solen. I Norge er formørkelsen ikke fullstendig, slik den blir i Tyrkia. Der kan man oppleve full solformørkelse i over fire minutter. Likevel er det farlig å se direkte på solen, også i Norge.

Her i landet blir en tredel av solen dekket av månen klokka 12.

Etter solformørkelsen i august 1999 foretok Norges Optikerforbund, i samarbeid med Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud, en undersøkelse for å finne ut om nordmenn hadde fått øyeskader.

- Det var mange som fikk synsplager etter formørkelsen. Vi registrerte seks pasienthenvendelser til norske optikere. Langt flere henvendte seg til øyeleger og leger, sier Magne Helland, som ledet registreringen.

Senere har Helland fått flere henvendelser om øyeskader etter andre formørkelser og Venuspassasjen i juni 2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk spesialbriller!De fleste som blir skadet opplever at synet blir mindre skarpt i perioden etterpå. I verste fall kan det oppstå sår på øyet som gir varig svekket syn.

- Det er veldig viktig å beskytte øynene, sier Magne Helland.

Best er briller med spesialglass som er like mørke som de mørkeste sveisebrillene, grad 12 eller mørkere.

- Man kan kjøpe CE-godkjente solformørkelsesbriller, men husk å sjekke at det ikke er riper i glassene, sier Helland. Slike briller dukker ofte opp for salg før solformørkelser, og de kan kjøpes for en rimelig penge.

Tyrkia er hot-spotMagne Helland fraråder folk til å lage filtre av eksponert film, søppelsekker eller å sote glass selv. Vanlige solbriller er heller ikke godt nok, selv om de er ekstremt mørke.

- De slipper uansett gjennom for mye lys og så mye usynlig stråling at øynene kan bli skadet.

Man skal heller ikke se direkte på solen med en kikkert. Da kreves helt spesielle solfiltere.

- Solformørkelse er et fantastisk fenomen som folk bør oppleve og glede seg over. Det skjer sjelden, og for de som har mulighet til å reise, er Tyrkia stedet å være denne dagen, sier Magne Helland.