Larry raserer kyststeder i Australia

Den kraftige syklonen Larry raserte hus og rev opp trær med røttene da den veltet inn over Australia mandag morgen. Deler av berømte Great Barrier Reef kan være ødelagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canberra (NTB-AFP-Reuters):

Larry, med vindkast opp mot 290 km/t, gikk berserk i en strekning på 300 kilometer, fra feriebyen Cairns til Townsville i det nordøstlige Australia.

Tusenvis av mennesker har søkt tilflukt i kjellere og tilfluktsrom, mens andre har flyktet innover i landet av frykt for den tropiske syklonen. Lavtliggende områder er evakuert. Flere steder ble det meldt om avrevne hustak, veltede trær og ødelagte avlinger, men syklonen skal ennå ikke ha forårsaket personskade.

Statsminister John Howard har satt militære styrker i beredskap, og lover føderal hjelp dersom det skulle bli nødvendig.

Ifølge Australias meteorologiske institutt utgjør syklonen «svært alvorlig fare for liv og eiendom», selv om den ble nedgradert fra styrke fem til styrke fire rett før den nådde land ved Innisfail.

Feriebyen Cairns ligger i området som rammes av syklonen. Byen er et kjent sted for alle som besøker Australias berømte korallrev Great Barrier Reef, verdens største levende organisme.