Spekepølse sannsynlig E.coli-årsak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet tror spekepølse fra Gildes datterselskap Terina i Sogndal er årsak til E.coli-utbruddene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Oslo (NTB): Mattilsynet har fått bekreftet at pasientene i hovedsak kan knyttes til Gilde Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugpølse. Mattilsynet ber derfor publikum om ikke å spise disse produktene, som har lotnummer fra og med L 5484 til og med L 6121, opplyste Mattilsynet på en pressekonferanse mandag.

Mattilsynet har vedtatt omsetningsforbud mot disse produktene. Forbudet gjelder varer produsert fra 1. desember 2005 til 20. mars 2006.

De aktuelle produktene blir distribuert og solgt over hele Norge. Mattilsynet har derfor orientert produsent- og dagligvarehandelen om mistanken, og om at Mattilsynet har nedlagt omsetningsforbud. Samtidig ber Mattilsynet publikum som har de aktuelle produktene liggende hjemme om å ikke spise disse.

I løpet av helgen har Mattilsynet og Nasjonalt folkehelseinstitutt gått gjennom alt kjent materiale på nytt. En rekke produkter har vært gjenstand for nærmere vurdering. Etter å ha fått inn mer utfyllende informasjon, blant annet gjennom nye direkte intervjuer med noen av de berørte familiene, fremstår spekepølse fra Gilde Terina, Sogndal som sannsynlig årsak til E.coli-utbruddene.

Mattilsynet har også brakt på det rene at over 60 prosent av Fjellmorrpølsen fra Terina omsettes i Hedmark og Oppland. Det er også her det er påvist flest sykdomsutbrudd.

(©NTB)