Gransking av matskandalen

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) lover full gransking av matskandalen når smittekilden er funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun betegner det som er skjedd som meget alvorlig og har stor forståelse for at folk blir redde.

- Jeg har ikke noe problem med å skjønne at mange foreldre blir redde for hva ungene deres får i seg, sier hun.

Nå håper hun smittekilden er funnet, men sikker tør hun ikke være. Brustad oppfordrer folk til å følge de faglige rådene både når det gjelder spekepølse og kjøttdeig.

Full gjennomgang


- Når smittekilden endelig er funnet, skal vi ha en sentral gjennomgang av hele saken med en ekstern evaluering. Det er alltid noe vi kan gjøre bedre og noe å lære, men først må vi gjøre alt for å finne endelig svar på hvor smitten kommer fra, sier hun.

Hun understreker at dette ser ut til å være et meget vanskelig arbeid. Brustad vil ikke trekke noen konklusjoner om hva som bør gjøres før saken er avsluttet.

Mat- og landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier at man vil se på merkingen av matvarer slik at det kan bli lettere å spore tilbake hvor produktene kommer fra.

- Dette må vi arbeide videre med, sier han.

Stoler på fagmyndighetene


Både Brustad og Riis-Johansen understreker at myndighetene ikke kan gjøre noe annet enn å stole på fagmyndighetene.

- Det er beklagelig at vi ikke har funnet ut av det tidligere. Jeg vil ikke bruke ordet matskandale, men vi må i etterkant vurdere hva som kunne vært gjort annerledes, sier matministeren.

Han understreker imidlertid at arbeidet er meget krevende. Riis-Johansen vil derfor ikke kritisere Mattilsynet for at de ensidig har rettet søkelyset mot kjøttdeig og ikke andre produkter.

Han vil heller ikke gå med på at det som er skjedd viser at den norske mattryggheten er dårlig.

- Generelt er produksjonen av norsk mat sikker og mattryggheten god. Men vi har sett enkeltsaker som er alvorlige for tilliten, sier Riis-Johansen.

(©NTB)