Vegetarkost holder vekten nede

Hvis du ønsker å holde vekten nede bør du velge et kosthold fritt for kjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av journalist Karoline Steenbuch

Ønsker du å gå ned i vekt? Da bør du styre unna kjøttdisken i butikken fra nå av. For nå sier forskere at et kosthold uten kjøtt kan hjelpe holde vekten nede, skriver Reuters Health.

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

Forskere har undersøkt spisevanene til 22 000 personer over fem år, som enten spiste fisk og kjøtt, eller som var vegetarianere eller veganere (spiser ingen animalske matvarer). De fant at alle la på seg noe, men at kjøttspisere som endret kostholdet sitt og ble

vegetarianere eller veganere

, gikk opp minst.

- I motsetning til den vanlige teorien om at et kosthold fattig på karbohydrater og rikt på proteiner holder vekten nede, så fant vi at personer som har et høyt inntak av karbohydrater og et lavt inntak av proteiner legger på seg minst, sier professor Tim Key ved University of Oxford, som ledet studien.

Testpersonene gikk i gjennomsnitt opp 2 kilo hver på fem år. Vektøkningen var imidlertid mindre hos veganere enn hos kjøttspisere, og et sted i mellom i de andre gruppene. De som gikk fra å spise kjøtt til å spise mindre kjøtt la på seg mindre, rundt 0,5 kilo. De som sluttet helt å spise kjøtt og ble såkalte veganere, la på seg minst.

Årsaken er trolig at vegetarianere er mer interessert i ernæring, har et mer balansert kosthold og spiser mindre mettet fett.

Men ikke la deg lure helt! Det er ikke dermed sagt at alle vegetarianere unngår overvekt. Et kosthold basert på potetgull og pommes frites er vegetarisk, men ikke sunt og vil ikke holde vekten nede.

Her er 20 andre enkle slanketips

Mer trening


Tim Key legger til at trening er viktig for å holde vekten nede.

- Dataene våre viser at de som ble mer fysisk aktive i løpet av den fem år lange perioden la på seg mindre enn de som trente veldig lite, sier han.

Dette viser igjen at den beste måten å unngå overvekt er å kombinere en sunn livsstil og et sunt kosthold med regelmessig trening.

Studien viser også at kosthold er den nest viktigste årsaken til kreft, etter tobakk, og er sammen med alkohol ansvarlig for over en tredjedel av krefttilfeller i samtlige utviklingsland.

Resultatene er publisert i tidsskriftet the International Journal of Obesity.

Slik får du en strammere kropp