Hva er en brannmur?

Du har sikkert hørt om om begrepet brannmur. Men hva er egentlig en brannmur?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temaet for «Stein hjelper deg» er i dag datasikkerhet, eller mer spesifikt: brannmurer.

En brannmur er et dataprogram som overvåker trafikken inn og ut fra din datamaskin og sier i fra dersom det er noe som virker mistenkelig.

Brannmuren kan følge med som en del av operativsystemet (de fleste bruker Windows), det kan være et eget program som må installeres, eller det er en egen boks som kobles mellom din datamaskin og din internettilkobling.


Har du kun én datamaskin som kobler seg til Internett i ditt hjem kan det holde med en brannmur som er installert som et program på datamaskinen. Dersom du har flere datamaskiner hjemme, og de bruker samme tilkobling til Internett, kan det være praktisk å ha en brannmur som er i en separat fysisk boks som er koblet mellom nettverket og internettilkoblingen. Da kan alle innstillinger gjøres på denne ene brannmuren.

Skal forhindre «innbrudd» på datamaskinen


Brannmuren beskytter deg mot at noen forsøker å bryte seg inn på din datamaskin. Men det er viktig å passe på at brannmuren alltid er oppdatert, slik at den kan beskytte deg også mot de nyeste metodene som er i bruk.

Enkelte programmer vil be deg om å åpne brannmuren for at de skal kunne koble seg opp mot Internett. Vær restriktiv og gi bare tillatelse til de programmene som du mener trenger å koble seg opp.

Oppdager spionprogrammer


Brannmuren gir deg også beskyttelse mot spionprogrammer (eng: spyware). Har du vært så uheldig og fått spionprogramvare på din datamaskin, kan brannmuren beskytte mot at disse programmene, som er blitt installert på din datamaskin, får tilgang til Internett. På den måten kan brannmuren hjelpe deg med å uskadeliggjøre spionprogrammene.

Noen formanende ord til slutt


Du bør ikke være på Internett uten å bruke en brannmur. Hackere bruker automatiske dataprogrammer som skanner etter sårbare datamaskiner. Uten brannmur stiller du deg laglig til for hogg, og sjansen er stor for at datamaskinen din vil bli angrepet i løpet av meget kort tid.

Kilde: Nettvett

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.