Mattilsynet: - Kast all kjøttdeig

Mattilsynet ber folk kaste alle kjøttdeigprodukter kjøpt i januar og februar, uansett produsent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB):

Rådet omfatter kjøttdeig, karbonadedeig, familiedeig og frosne ustekte karbonader, altså produkter som kjøperen selv må varmebehandle.

Rådet fra Mattilsynet gjelder alle produsenter, ikke bare Gilde som til nå har vært hovedmistenkt som smittekilde for E.coli-bakteriene.

Direktør Joakim Lystad i Mattilsynet sa på en pressekonferanse torsdag at hvis forbrukere er usikre på produkter de har i fryseren, skal de levere kjøttproduktene tilbake i butikken eller kaste dem.

Anmodningen gjelder alt malt, kvernet og bearbeidet storfekjøtt kjøpt eller mottatt i perioden 1. januar 2006 - 24. februar 2006 og produkter av disse som ikke er varmbehandlet. Varene omfatter både kjølevarer og dypfryste produkter og gjelder uansett produsent eller leverandør.

Anbefalingen gjelder ikke hele rene kjøttvarer slik som biffer, steker, koteletter og heller ikke produkter som er industrielt varmebehandlet, for eksempel pølser og ferdigpizza med kjøttdeig.

Følgende produkter skal forbrukere kaste eller levere tilbake til butikk eller leverandør:Rå Karbonadedeig
Rå Kjøttdeig
Rå Familiedeig
Rå Kjøttfarse
Rå hamburgere
Alle andre former for rå «burgere»
Alle former for rå kjøttkaker og karbonader
Alle andre former for rå deiger og farser laget av storfekjøtt

Leverer du tilbake til butikken vil du få kompenasjon


Oppsummering av råd til publikum:• Mattilsynet ber publikum gå gjennom frysere og kjøleskap og levere tilbake eller kaste alle deigprodukter fra storfe - uansett opphav - som er kjøpt i perioden 1. januar og fram til 24. februar. Eksempler på produkter kan være kjøttdeig, karbonadedeig og frosne ustekte hamburgere. Er du i tvil om når du kjøpte produktene så lever dem tilbake eller kast dem,

• Mattilsynet minner om at kjøttdeig er et produkt som alltid skal gjennomstekes, eventuelt kokes grundig før servering. Kjø ttdeig eller kjøttdeigprodukter skal ikke være rosa inni, men ha en gjennomgående brungrå stekefarge tvers igjennom.

• Mattilsynet minner om at god hygiene, både på kjøkken og for den som tilbereder maten er viktig. Dette innebærer at man vasker seg grundig på hendene før man starter opp med matlaging, at man ikke bruker samme kniv til å skjære salat og rått kjøtt.


Matportalen.no:

Hygiene og mat