Amerikas teite patenter

En lei beskjed til alle som har gått med planer om å lage en drivhushjelm, toalettsnorkel eller en melkepistol: Oppfinnelsene har allerede fått patent. I USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


En gang het det at alt var bedre i USA. Bilene var større. Husene var høyere. Brusen billigere. Og oppfinnelsene både nyttigere og mer oppfinnsomme.

Men det må ha vært dengang. I hvert fall det med oppfinnelser. For en oversikt med eksempler på hva som har fått patent i USA de siste tiårene, viser patenter som trolig ville fått både toalett-telefonen eller spaserstokken med øl-holder til å riste lattermildt på hodet.

For hva ellers kan man si til disse oppfinnelsene, hentet fra det amerikanske nettstedet Totally Absurd:


Drivhushjelmen

(patent utstedt i 1986)
Gir deg muligheten til å gå rundt med ditt eget lille private økosystem rundt hodet. Oppfinnelsen består av en plastikkboble med kaktusplanter plassert på små hyller på innsiden, i tillegg til høyttaler og mikrofon for å kunne kommunisere med omverdenen.

Hvorfor du skal gå rundt med en teit plastikkboble rundt hodet, sier ikke oppfinneren så mye om. Men hele poenget med dette snodige minidrivhuset skal visstnok være alltid å ha frisk oksygen rundt seg.


Hamsterskjorta

(patent utstedt i 1999)
Lei av alltid å måtte gå fra smågnagerne hjemme når du skal ut? Drømmer du om mer kvalitetstid med hamster og mus? Vel, da kan det være at hamsterskjorta vil være midt i blinken for deg. Her slynger nemlig plastikkrør seg på elegant vis rundt skjorta, slik at smågnagerne kan løpe fritt inni og kose seg, mens du er ute og går tur.

Når røret skal rengjøres, er det bare å kople det på støvsugeren. Men husk å ta ut gnagerne først.

Kan vi også foreslå en egen skjorte for folk som har hunder?


Toalettsnorkelen

(patent utstedt i 1982)
Det første spørsmålet som reiser seg når man hører ordet toalettsnorkel er hvorfor i alle dager man skal snorkle nedi et do.

Men svaret er ikke så dumt som man kanskje skulle tro. Hele poenget med toalettsnorkelen er nemlig å sikre seg frisk luft i tilfelle brann. Personen bak denne oppfinnelsen mener at kloakkluft er mye bedre enn røyk, dersom det skulle begynne å brenne. Og det har han nok rett i, selv om det later til at folk flest prøver å komme seg ut i tilfelle brann - i stedet for å storme inn på badet for å stikke hodet ned i do.


Skvettlapp for sko

(patent utstedt i 1974)
Skvettlapper finnes både på biler og sykler, så hvorfor ikke sko? Det var kanskje det personen bak skvettlappskoene tenkte, da han kom opp med denne oppfinnelsen som skal sørge for at det aldri mer kommer søle oppetter leggen.

Om det er praktisk? Tja, muligens. Men tretti år etter at denne patenten ble registrert, slår det oss at den fortsatt ikke er særlig utbredt. Det er det nok en grunn til.


Kaprer-stolen

(patent utstedt i 1974)
Denne oppfinnelsen kommer fra den tiden da kaprerne leverte en lapp til flyvertinnen og krevde at flyet skulle lande på en annen flyplass, mens de selv bare satt pent og pyntelig på setet sitt.

Og her kommer det geniale - for under hvert flysete befinner det seg giftsprøyter, som på flymannskapets befaling skytes opp gjennom setet for å uskadeliggjøre kapreren i setet.

Leit da, om man skulle komme i skade for å velge feil sete. Eller om man kommer i turbulens og alle giftsprøytene avfyrer seg selv.


Og synes du ikke disse patentene var teite nok, vil vi også få nevne

øreholderen for hunder

,

gaffelalarmen

,

kysseskjoldet

eller det praktiske

barnefengselet

...

Les også

Teflon-lommetørklet og andre oppfinnelser