Firkantede planeter?

Hvorfor er alle himmellegemer - stjerner, måner, jorden, solen m.v. alle så godt som trill runde?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Kilde: NASAKilde: NASA

Dette var det en leser som lurte på. Det er han ikke alene om.

Og han har rett: Alle himmellegemer er fra naturens side runde, eller i hvert fall bortimot runde. Dette skyldes tyngdekraften, som former himmellegemenes stoff slik at de får form som kuler.

Tyngdekraften har den egenskapen at den virker som en tiltrekning mellom alt stoff. Sagt på en annen måte: alt stoff tiltrekker seg alt annet.

Overalt i verdensrommet, hvor det finnes en samling stoff (f.eks. planeter), oppstår det et sentrum for den lokale tyngdekraften. I hver av disse stoffansamlingene (igjen: f.eks planeter) finnes det noe vi kaller et «massemidtpunkt». Herfra trekker tyngdekraften like mye i alle retninger.

Tenk deg en gassky i rommet. Denne skyen vil, på grunn av sin indre gravitasjon, trekke seg sammen om sitt eget massemidtpunkt. Resultatet blir en kule rundt dette senteret. Jorden er en slik kule, og det samme er solen.

Det kan forekomme små avvikelser fra kuleformen. Dette skyldes enten at legemet roterer eller at det påvirkes av tyngdekraften fra et nærliggende himmellegeme.

Aristoteles var faktisk inne på noe. Han mente at jorden var universets sentrum, og at jord og vann (to av Aristoteles' elementer) hadde en naturlig innebygd tendens til å søke inn mot dette punkt. I dag mener vi selvagt ikke at jorden er universets sentrum. Det vi vet, er at der det finnes stoff i rommet, oppstår en lokal tyngdekraft.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.