Trefarget tannkrem - hvordan er det mulig?

Hvordan i hule heiteste er det mulig å fylle en tannkremtube med tre striper av ulike farge?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stripene er der, de - selv om du rister på tuben. Eller om du banker og hamrer, eller kjører over den med dampveivals. Men hvordan er det mulig? Du har selvsagt for lenge siden prøvd å åpne en tube, men ble neppe noe klokere av det.

Jeg fikk følgende epost fra to stykker:


Hei, Stein! Jeg og en kompis sto og pusset tenner her om dagen og lurte på hva det er som skjer med tannpastaen som har striper? Vi har ikke råd til å åpne den opp fordi vi er på budsjettur i alpene. Vi har prøvd forskjellige ting uten hell: prøvde å krølle og vri masse uten at stripene ble ødelagte. Dette har plagd oss i flere uker nå, og ingen kan svare oss! Kan du? Dette er veldig viktig for oss og vår videre utvikling.

Fortvil ikke. Hjelpen har kommet. Stein skal gi deg nattesøvnen tilbake, slik at du igjen får sove om nettene og kan gjenoppta ditt vanlige liv.

Så enkelt er det:


Stripene (som oftest tre) ble opprinnelig laget for å tydeliggjøre at tannkremen har flere oppgaver.

Hver enkelt farge produseres hver for seg i egne tanker. De ulike fargene pumpes fra hver sin beholder i egne rør, hvor trykk og hastighet er nøye beregnet.

Fylletuben går helt ned i bunnen av tannkremtuben, og de tre stripene presses ut i loddrette streker. Fordi stripene har samme tyktflytende konsistens, overflatespenning og fart, blir de ikke blandet sammen i bevegelsen. Da fargene heller ikke oppløses i vann, blir det også mulig å holde dem atskilt.

Se en grafisk fremstilling av «Hemmeligheten bak stripene» hos Aquafresh.

Denne artikkelen inngår i serien «Stein hjelper deg», hvor du kan skrive inn og stille spørsmål om alt du lurer på. Jeg prøver dermed så godt jeg kan å finne svar.

Lurer du på noe?

Send meg spørsmålet.