Hjelp - jeg er gravid!

Vi gjentok suksessen fra i fjor og kjørte nettmøte med jordmor Ragnhild Vik. Les svarene her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oktober 2005 var jordmoren på nettmøte, til stor suksess. Her får du ny mulighet til å stille spørsmål.

Ragnhild Vik er utdannet sykepleier med erfaring fra psykiatri og nyfødt intensiv, og er senere utdannet jordmor.

Jordmorutdannelsen tok hun ved føde/barsel på Rikshospitalet, og har siden hatt erfaring ved føde/barselsavdelinger ved flere store norske sykehus.

De senere årene har hun jobbet ved sykehuset i Lillehammer, og jobber også i svangerskapsomsorgen ved helsestasjonen.

Ragnhild har selv en datter på 8 år.

Nettmøtet er over for denne gang. Les hav Vik svarte dere:

 • Jeg er en jente på 17 år og gravid. Mor og far er klar over det og har godtatt mitt valg om å beholde barnet, og jeg er i 5 måned nå.
  Men jeg er diabetiker, og i det siste har det vært store svigninger i
  blodsukkeret og jeg har faktisk tatt av nesten 10 kilo.
  Kan det være noe iveien med babyen min?
  mvh liten og bekymret

SVAR:
Hei!
Det er nok ingen grunn til å være redd for at det er noe galt med babyen.
Men som diabetiker skal man følges ekstra nøye i svangerskapet, så jeg håper og regner med at du får den oppfølgingen du trenger!
Ragnhild

 • Hei.

  Kona er 10 dager over terminen nå, og ingen anntydning til at det skal skje noe.... Hun har også en forholdsvis kort overkropp, og tungt for å puste ordentlig. Har du noen tips for hvordan vi kan få i gang fødselen?
  Hilsen André

SVAR:
Hei! Det vi jordmødre pleier å anbefale for å kanskje få igang en fødsel, er sex. I sæden er det prostaglandiner som kan påvirke mormunnen og livmoren, samt at man skiller ut oksytocin (kjærlighetshormonet) under sex.

Det samme gjelder når man stimulerer brystvortene. Kunstig framstilt prostaglandiner brukes ellers for å modne mormunnen ved igangsetting av fødsel på fødeavdelingen, og i det "dryppet" man gir for å stimulere til rier når det er behov for det, er det oxytocin! Problemet for mange høygravide er at sex ikke er det som står øverst på
ønskelisten.....
Ragnhild

 • Har en liten baby på 6 dager og lurer litt på hvordan jeg skal behandle navlestumpen. Den var litt blod etter den på bleien igår kveld. Jordmoren på sykehuset sa at man ikke trengte å behandle den, men leser alle andre steder at man skal... Hva bør jeg gjøre?
  Hilsen Sigrid

SVAR:
Hei!
Så lenge den ikke er rød og irritert rundt, behøver du ikke å gjøre noe. Du kan bare vaske med litt vann eller saltvann. Er den litt irritert kan du kjøpe Klorhexidin på apoteket og vaske litt med det. Og la den lufttørke
godt etter vask og bad. At det kommer litt blod er helt normalt og ufarlig.
Ragnhild

 • hei
  Jeg lurer på om det er større mulighet for å få et barn til som blir født prematur, når man har født en tidliere på vagial måte.

SVAR:
Hei!
Det kan det nok være, men det kommer nok litt an på hvorfor du fødte
prematurt, hvis man fant en årsak. Du vil få ekstra oppfølging i
svangerskapet med en slik forhistorie, slik at man i den lengste prøver å
holde babyen inne i magen til den er klar for verden utenfor.

Ragnhild

 • Heisann
  Jeg er førstegangs fødende og lurer på om jeg kan forlange å få en ekstra ultralyd i 8 mnd. Grunnen til dette er at jeg er redd for at ungen skal være stor under fødselen. Føler meg litt tryggere hvis jeg kan få vite at den feks er normal størrelse. Tror du dette er noe som lar seg gjøre?

SVAR:
Hei!
Det kan du snakke med legen eller jordmoren din om. Dersom du vokser normalt i magen er det nok ingen grunn til bekymring, og strengt tatt ikke nødvendig med noen vekstkontroll.
Ragnhild

 • Hei! Jeg er gravid for første gang - lykkelig og veldig spent:) Jeg er veldig nysgjerrig på dette med fødsel. Blant annet har jeg hørt at jeg bør spørre min mor om hvordan hennes fødsel var, da det er stor sannsynlighet for at jeg vil "få det" ganske likt. Er det noe i dette? Foreløpig har mitt svangerskap forløpt veldig likt som det min mor opplevde med meg og min bror.
  Mvh, Åsne

SVAR:
Hei! Det hender vi spør den fødende om hvordan hennes mor har født, men om det er gjort noen undersøkelser på likhet mellom mødres og døtres fødsel er jeg ikke kjent med. Det vi vet er ihvertfall at det ikke nødvendigvis er noen noen slik likhet. Mange som har hatt mødre med vanskelige fødsler føder selv helt greit.
Ragnhild

 • Hei:-)
  Jeg venter nr 3,og er temmelig nervøs denne gangen.Første kom 3 uker før,m komplikasjoner. Vakum og kuvøs,5,5 t. Andre ble satt igang på termindato,fra 0-ut på 50min. Er det noe gitt at det vil gå fort denne gangen og,pluss at det blir før termin? Styrtfødsel var grusomt.

SVAR:
Hei! Det kan nok tyde på at du er en "rask føderske", og mest sannsynlig vil føde raskt denne gangen også. Mange som opplever styrtfødsel synes at det blir veldig voldsomt, med lite rom til å puste og hente seg inn mellom riene. På den andre siden er det ingen regel uten unntak i denne bransjen, slik at det er jo ikke sikkert du vil oppleve styrtfødsel denne gangen.
Ragnhild

 • Hei,
  Min kone og jeg venter vårt første barn i midten av mai. I går var hun hos legen, som målte henne til å være utenfor kurven (for stor), og rekvirerte for sikkerhets skyld ekstra ultralyd. Hva kan være årsaken til at man er for stor? Hun har forøvrig ligget rett på kurven helt frem til nå.
  Med vennlig hilsen
  Kristian

SVAR:
Hei!
Årsaken kan være at man har mye fostervann eller at babyen er stor. Er det en annen lege enn den som tidligere har målt, kan det være at han/hun har målt litt annerledes enn den som tidligere har gjort målingene. Vi måler litt forskjellig selv om metoden vi måler med er den samme. På ultralyd vil dere få svar på fostervannsmengde og babyens omtrentlige størrelse.
Ragnhild

 • Hei!
  Jeg er fire uker og et par dager på vei, har altså akkurat fått bekreftet at jeg er gravid. Nå er jeg litt bekymret, for jeg syns jeg har menstruasjonsaktig murring i mage og korsrygg. Dette har vart ca tre dager, men det har ikke kommet noe blod. Er dette normalt? Jeg har ett barn fra før, men kan ikke huske at jeg hadde disse plagene i forrige svangerskap.
  Hilsen bekymret

SVAR:
Hei!
Noen kan nok merke litt ubehag fra livmoren når den begynner å vokse. Det kan godt være forskjellig fra gang til gang man er gravid. Så lenge du ikke blør er det nok ingen fare.
Ragnhild

 • Hei!
  Jeg var hos jordmor i dag, og fikk målt livmoren. Den var et godt stykke over "normalen". Er dette noe som kan være et problem? Min jordmor sa ikke noe spesielt om det, bare a hun ville kontakte gynekolog for mulig UL og målinger.
  TS

SVAR:
Hei!
Det behøver ikke være være noe problem. Kan hende har du en stor baby i magen, eller litt mye fostervann. Det vil du få svar på på ultralyden

 • Hei.
  Er det farlig å ha brukt kokain 1 gang iløpet av et svangerskap, hvis man ellers spiser passe mye og sunt og i tillegg trener?

SVAR:

Hei! Hvilken skade dette kan gjøre vet jeg ikke, men jeg vil på det sterkeste fraråde all form for narkotika i svangerskapet.
ragnhild

 • Hei !
  Magen virker myk, plutselig blir den større og steinhard, kjenner ut som den strammer seg.

SVAR:
Hei! Det du opplever kalles kynnere, og er helt normalt og ufarlig!
Ragnhild

 • Heisann. Er det noen risiko for infeksjoner når man har sex etter at
  slimproppen er gått? Og, vi har ca 1.1/2 times kjøring fra sykehuset og hjem. Hvordan er det best å frakte babyen, i stol eller i vognbag med sikkerhetsnett? Takk for svar. :-)

SVAR:
Hei!
Det er ingen fare for infeksjoner etter at slimproppen har gått. Fosterhinnene er fortsatt hele og babyen ligger beskyttet inni dem. Forhør deg hva de anbefaler på barselavdelingen der hvor du skal føde når det gjelder hjemreise, men babyen har nok aller best av å ligge.
Ragnhild

 • Jeg er ca 3 mnd på vei og kan ha spist spekepølse med e.coli. Kan dette være noe farlig for fosteret?
  Mvh
  Elin

SVAR:
Hei!
Så lenge du ikke har fått diarè eller blitt dårlig av maten du har spist,
skal du ikke bekymre deg for fosteret. Og får du symptomer, bør du oppsøke lege!
Ragnhild

 • Hei! Jeg er en dame på 36 år er man nødt til å gå på svangerskapskurs? og hva med fostervannsprøve?
  Mvh Heidi

SVAR:
Hei!
Fostervannsprøve tilbys kvinner som er 38 år eller eldre ved barnets fødsel. Man er ikke nødt til å gå på svangerskapskurs. Det er helt frivillig, og mange føler ikke behovet. Andre synes det er godt med mye informajson og forberedelser til fødsel og barselstid, og at det er koselig å treffe andre vordende foreldre.
Ragnhild

 • Min datter er gravid i 10 uke. Hun fikk i går brev fra sykehuset om at hun hadde testet positivt på meslinger og ble veldig redd. Hun hadde meslinger da hun var liten, er det dette som slår ut på testen? Hun har ingen symptomer på meslinger.

SVAR:
Hei!
Siden hun har hatt det som liten, går jeg ut ifra at det var antistoffene
hun fikk positivt utslag på, og det er bra, for da er hun beskyttet mot ny
infeksjon.

Forøvrig lurer jeg på om ikke det kan være røde hunder (rubella) du mener? Gravide testes nemlig rutinemessig for dette (ikke meslinger), da å bli smittet av dette kan være skadelig for fosteret. Det er også grunnen til at jenter i Norge vaksineres mot røde hunder som barn, slik at det er svært sjelden man ikke har beskyttelse mot dette. Skulle jeg ta feil og det er meslinger og ikke røde hunder, og det ikke er antistoffer hun er positiv på, kan dere ta kontakt med lege for nærmere undersøkelse.

Ragnhild

 • Heisann. Jeg har en datter på 4 mnd som jeg fullammer. Hun er stor og rund, ca 8 kg og 65 cm på 3 mnd-kontrollen. Jeg lurer på når det er forsvarlig å slutte med nattammingen? Med forsvarlig tenker jeg på videre vekst og utvikling. Ofte må jeg pumpe den ene siden på natten, pga at hun ikke spiser all maten som finnes. Det kan jo tyde på at hun kan klare seg natten gjennom uten mat. Begynner å se frem mot en hel natts søvn!
  Vennlig hilsen Elise.

SVAR:
Hei!
Friske barn som spiser godt i løpet av dagen kan gjerne sove natten igjennom uten mat! Nå er datteren din fire måneder, og det kan nok være like mye kosen og vanen enn behovet som gjør at hun våkner!
Ragnhild

 • Hei Ragnhild!

  Jeg er gravid i uke 28, og jeg har ett lite problem.. Jeg er SJOKOMAN... Jeg bare MÅ ha sjokolade!!! Foreløpig har jeg gått opp 16 kg, noe jeg syns er helt forferdelig. Jeg tenker på det hver gang jeg dytter den jæ... sjokoladen i munnen, men etter en bit så mister jeg all sunn fornuft. jeg bryr meg egentlig ikke så mye om
  kropp og hvordan jeg ser ut. Men på en annen måte er jeg livredd for å se ut som ei dundre når svangerskapet er over..

  Har en sønn på 2 år, og med han gikk jeg opp 22 kg. Og det er ikke noe jeg hadde sett for meg denne gangen, men det ser ut til å skjære seg. Vet at barnet i magen min er stort, men hvor mye teller det egentlig på kiloene mine? Har jo ett par måneder igjen før termin. Vil jeg gå opp veldig mye mer? Det er vel nå babyen vokser og legger på seg?
  Hilsen Therese!

SVAR:
Hei! Vi vet at mors kosthold kan påvirke barnets vekst i magen, det er bl.a derfor gjennomsnittsvekten på nyfødte er økende. Det er vanskelig å si hvor mye mer du vil gå opp, og det er riktig at babyen skal legge på seg og vokse mer utover i svangerskapet.

Gjennomsnittlig vektoppgang i graviditet er ca 12 kg, så du gikk opp litt mer enn gjennomsnittet forrige gang. Jeg skjønner at det bekymrer deg, og har ingen andre tips enn å prøve å kutte ned på sjokoladeinntaket.

Små, hyppige måltider gjennom dagen kan hjelpe, da vil blodsukkeret holde seg mer stabilt og kanskje du kan unngå sjokoladesuget!
Ragnhild

 • Hei!

  Jeg har termin 15 måneder etter forrige fødsel som endte med keisersnitt (pga mistanke om for lite fostervann). Hadde ingen åpning etter tre induksjoner. Kom meg raskt etter inngrepet og har ikke hatt noen problemer i ettertid.

  Er positiv til nytt keisersnitt, men samtidig veldig i tvil om hva jeg skal gjøre. Argumentet for normal fødsel er gjerne at det er færre komplikasjoner enn ved keisersnitt, og at man kommer seg raskere. Det er ikke min oppfatning når jeg hører på venner og familie som har født normalt... (plagsomme hemmorider, store rifter, knekt halebein, urinlekkasje ol).

  1) Vil du anbefale nytt keisersnitt eller normal fødsel denne gangen?

  2) Har hørt at arret kan revne under normal fødsel med indre blødninger eller ødelagt muskel som resultat - er dette vanlig?

  3) Vil livmormuskelen fungere like bra etter at den er kuttet i?

  Har fått en stor åreknute i underlivet under dette svangerskapet som er ganske plagsom (spesielt når jeg er på toalettet eller står stille). Har aldri hørt om noen som har hatt det før og lurer på om det har noen betydning for å evt føde normalt.

  4) Vil den bli mye verre etter fødselen?

  5) Hva om jeg revner - kan denne sprekke? Hva blir i såfall gjort med det?

  Dette ble kanskje mange spørsmål. Er veldig takknemlig for svar! Nærmer meg termin med stormskritt - og er fremdeles ikke "klar"!
  På forhånd takk!
  Hilsen "Bolla"

SVAR:

Hei!

1: Hvis jeg var deg, ville jeg ha satset på normal fødsel! Selvsagt med mindre legene som hjalp deg forrige gang har ment noe annet. Det er det beste for både mor og barn med vaginale fødsler. Keisersnitt er en stor operasjon, og som alle store operasjoner forbundet med risiko, som man aller helst ønsker å unngå. Desverre er det sånn blandt "oss kvinner" at man nærmest konkurrerer om de verste fødselsopplevelsene. Et underlig og uforståelig fenomen som jeg gjerne skulle sett ikke var der! Plager som hemmorider og urinlekkasje er forårsaket like mye av svangerskapet som av selve fødselen, og de færreste får det vi jordmødre kaller store rifter!

2 Nei, det er ikke vanlig.Men det kan forekomme, og det er noe vi er obs å hos kvinner som har hatt tidligere keisersnitt. Det er jo også en grunn til å føde vaginalt!

3:Stort sett ja, men som nevnt over er det en viss fare for at det har blir en svakhet i arret etter keisersnittet.

4: Det er ganske vanlig med åreknuter i underlivet. Det er mere plagsomt enn farlig og den vil mest sannsynlig bli borte når du ikke er gravid lenger.

5: Vanskelig å svare på når jeg ikke vet nøyaktig plassering, men mest
sannsynlig vi den ikke skape noen problemer under fødselen.

Ragnhild

 • Er det for sent å bestille fostervannsprøve når jeg er i uke 10 ? Jeg er over 38. Kan jeg bestille dette selv og hvordan ? Hilsen Anna

SVAR:
Hei!
Tilbud om prenatal diagnostikk (her fostervannsprøve) skal gis til gravide
kvinner som er 38 år eller eldre ved forventet tidpunkt for fødselen. Dette
gjøres vanligvis fra 14 uke. Du vil få hjelp av lege eller jordmor med
henvisning til dette.

Ragnhild

 • Hei_ Fikk en datter for nesten 10 mnd siden. Hadde en relativt rask og smertefull fødsel. Den tok 5 timer fra beg. til barnet var født. Hadde korte rier men ikke pauser, de kom i ett. Vanskelig å si om jeg hadde vondere enn andre, da det er veldig subjektivt (fikk epidural ca 1 time før hun var ute, hjalp veldig), men fødselen sitter i meg ennå og gruer litt for å bli gravid igjen. Stemmer det at de fleste synes at første fødsel er vondest og at de neste litt mindre vondt? Eller har det noe med at en vet hva en går til? Er det gjort noe forskning på dette?
  Med vennlig hilsen
  Gro 31 år

SVAR:
Hei!
Om første fødsel er vondere enn de andre er nok veldig varierende. Men som regel vet vi at fødsel nr to gjerne går litt raskere og ofte oppleves litt lettere av den som føder. Men i dette faget er det ingen regel uten unntak, og det er vanskelig å spå om hvordan du vil komme til å oppleve din neste fødsel!
Ragnhild

 • Hei,
  Er det vanlig å ha kynnere kun på en side av magen?
  Elise

SVAR:
Hei!
Kynnere er sammentrekninger i livmoren, de er ikke smertefulle og magen blir hard. Det kan man oppleve fra ganske tidlig i svangerskapet, noen har mye og andre lite. Så lenge du ikke har smerter er det nok ikke noe å bekymre seg for, grunnen til at du merker det kun på en side kan jeg desverre ikke si noe om.
Ragnhild

 • Hva er "trykketrang" hvis det ikke er pressrier? Sist fødsel hadde jeg "trykketrang" i 3 timer, før jeg fikk lov av jordmor til å presse. Når jeg forberedte meg til fødselen fokuserte jeg på å slappe av og jobbe med kroppen min, men det å ikke presse når kroppen sier PRESS med veldig store bokstaver var jo ikke akkurat det jeg hadde tenkt!

  Dessuten var det forferdelig slitsomt!! Årsaken til at jeg ikke fikk presse var at jeg ikke hadde full åpning, men hvorfor ga kroppen disse signalene da?
  Tina

SVAR:
Hei!
Det lurer vi jordmødre på også av og til! Og vi vet at det er tilnærmet umulig å la være å presse når man får denne trykketrangen. Av og til "er det bare sånn". Det kan være forbundet med at babyen ikke har stilt seg 100% riktig inn i bekkenet, eller det kan være en spent vannbære foran barnets hode som presser på. Og andre ganger vet vi rett og slett ikke hvorfor!
Ragnhild

 • Hei!
  Jeg er gravid i 29 uke. Jeg var hos doktor på kontroll i beg. av denne mnd, og da fikk jeg vite at urinprøven min var 1+. Jeg har gått rundt å tenkt på dette en stund nå, og lurer på om jeg er uansvarlig om jeg ikke går tilbake og sjekker urinen min før neste kontroll( som vil være i beg av april).

  Er det normalt å ha litt + på urinen? Kan det forverres mye uten at jeg merker det? Er bekymret med tanke på svangerskaps-forgiftning. Vil ikke at noe skal skje med babyen min....

SVAR:
Hei!
Jeg går ut ifra at det er proteiner du tenker på. Vi ser jo også etter både
sukker og leucocytter i urinen, men det er proteiner som er forbundet med svangerskapsforgiftning. Du nevner ikke noe om blodtrykket ditt, så jeg går ut ifra at det er normalt, og i såfall er det nok ingen fare med +1 på proteiner.

Det kan komme av forurensning i form av utflod som kommer med i urinen. Blodtrykket ditt er det viktigste parameteret når det gjelder svangerskapsforgiftning (pre-eklampsi), og jeg går ut ifra at legen din hadde kalt deg inn til ekstra blodtrykksmåling hvis han ikke var fornøyd.

Ragnhild

 • Hei!
  Jeg har lest kjerringråd på barnimagen.no der det sier at jordnøttolje skal hjelpe mot revning under fødselen, der oljen smøres i underlivet. Er dette noe du vil fraråde?

SVAR:
Hei!
Jeg vil ikke fraråde det. Undersøkelser har vist at det kan hjelpe, da var det imidlertid brukt mandelolje. Det er iallefall ikke farlig og vil
ihvertfall ikke få noen negative konsekvenser!
Ragnhild

 • Finnes det noe som hjelper mot kvalme som man kan ta under
  svangerskapet? Og er det noe som man kan få mot sterk
  tretthet?

SVAR:
Hei!
Det er helt vanlig og normalt med både kvalme og oppkast i svangerskapet. Dette opphører vanligvis rundt uke 16, og er ikke noe "farlig". Enkelte kan ha nytte av akupunktur, akupressus, ingefær, små hyppige måltider og hvile.

Å spise litt før man står opp om morgenen kan hjelpe mot morgenkvalme I alvorligere tilfeller kan man få visse typer medisiner (antihistaminer), og i ekstreme tilfeller må man av og til legges inn på sykehus. Mot tretthet er det nok kun hvile og avlastning som kan hjelpe, og er det spesielt plagsomt er det viktig å utelukke f.eks. jernmangel.
Ragnhild

 • Hei!
  Jeg venter snart mitt andre barn og har begynt å merke at jeg gruer meg litt til fødselen. Grunnen er at jeg fikk en stor rift ved første fødsel og er redd for å oppleve dette igjen. Foreløpig ser det ikke ut til å bli noen unormalt stor baby heldigvis.

  Er det noe jeg kan gjøre for å forberede meg til denne fødselen? Er det sannsynlig at jeg revner like mye denne gangen?
  Hvilke alternativer finnes det for meg?
  Mvh Bente

SVAR:
Som regel ser vi at det er mindre rifter hos flergangsfødende enn hos førstegangsfødende. Enkelte underøkelser har vist at å massere perineum (området mellom skjedeåpning og endetarm) og litt innover i vagina med mandelolje minimum en til to ganger pr uke, kan hjelpe.

Det er også viktig at du forteller jordmor som skal hjelpe deg denne gangen dette, slik at du og hun kan ha et godt samarbeid når babyens hode skal bli født. Det er nemlig viktig at hodet ikke fødes for fort, da vil vevet revne i stedet for å gi etter. Ved å bruke god tid på hodets fødsel kan man forebygge rifter.

Ragnhild

 • Hei.
  Jeg skal nå ha nr 4... De andre gangene jeg har født har jeg kun hatt lystgass. Har funnet ut at jeg ikke orker en så smertefull fødsel igjen, så jeg ønsker derfor å få epidural.

  Problemet er at jeg har angst for den nåla som skal i ryggen.Er det veldig smertefullt? Og blir man helt smertefri når en får epidural?
  Hilsen ac

SVAR:
Hei!
Det er sjelden den fødende synes det er vondt å få satt en epidural, de aller fleste anestesileger setter lokalbedøvelse i huden før de fører inn epidural-nåla.

Man blir ikke nødvendigvis helt smertefri med epidural. Man kan nok fortsatt kjenne riene, men de skal være bedre å håndtere. Jeg mener at det er viktig at man kjenner riene litt, slik at man beholder fokus på fødselen, noe som kan bli vanskelig om man ikke kjenner noe i det hele tatt!

Ragnhild

 • Hei,

  Jeg fikk en datter for 8år siden, og hun kom 15 dager på overtid. Er nå gravid igjen, og har termin i juli. Er livredd for å få på overtid igjen, da min datter var 4,5kg når hun ble født...

  Er det stor sjangs for at jeg får på overtid denne gangen og? Og er det noe i det folk sier: at når det har gått syv år mellom fødslene er det akkurat som å føde for første gangen igjen?

  Mvh
  Trine

SVAR:

Hei!
Mange mener at man er genetisk disponert til å bære barna en viss lengde, og at man derfor gjerne går over terminen med alle dersom man gjorde det med førstemann.

Enkelte steder har man imidlertid begynt å sette igang fødselen 11 dager over terminen i stedet for 14, så det spørs litt hvor du skal føde. Jeg tror ikke det har noe å si hvor lang tid det går mellom fødslene. Du er annengangsfødende uansett!

Ragnhild

 • Jeg sliter veldig med pollen- og kryssallergi, og går på daglige medisiner. Har lest masse forskjellige artikler om allergi og amming, noen er positive til amming og andre ikke. Men jeg er allikevel skeptisk til å amme mine fremtidige barn.

  Tenk på alle mine allergener! Vil det lønne seg for meg å la være å amme? Jeg gjør HVA som helst for å skåne barna mine mot en like slitsom hverdag som jeg ofte har pga av allergien....

SVAR:
Hei!
Jeg har ikke hørt noe annet enn at det for barnet ditt vil være bare
positivt med brystmelk. Flere undersøkelser har vist at morsmelk hjelper
barnet til å få en gustig immunologisk modning, slik at allergitendensen
generelt blir mindre.

Forøvrig sier man at i familier der det forkommer mye allergi, bør moren være litt ekstra oppmerksom på muligheten for at barnet kan reagere på ting hun spiser. Dette gjelder særlig dersom begge foreldrene er allergikere. Samtidig kan det være viktig å være ekstra forsiktig med introdusering av nye matvarer til barnet, men her kan du rådføre deg med helsestasjonen!

Ragnhild.

 • Heisann. Jeg har akkurat vært igjennom et tvillingsv.skap, IVF. Det gikk galt, og de døde i og utenfor magen i slutten av 6 mnd.( pga. en infeksjon ble de tatt med hastekeisersnitt, det er ikke klart hvilken type infeksjon det var enda).

  Ved et evt. neste sv.skap, har du da en mening om det og sette inn ett eller to egg? ( Har 4 på frys). Jeg fikk også høyt blodtrykk et stykke ut i sv.skapet, men det ble holdt fint i sjakk av medisin.

  Var ellers sunn og frisk, helt uten plager.Jeg er godt voksen, så jeg har ikke så god tid på meg! Ønsker sterkt tvillinger, men lurer på om det er så klokt!?

  Legen/jordmoren min mener jeg bør finne ut av dette selv! Jeg blir så frustrert... Siden du er en «uhildet» person spør jeg!!! Takk.

SVAR:
Hei!
Grunnen til at man setter inn to egg er for å ha større sjans for at
ihvertfall et fester seg og utvikler seg. Men vi vet jo at det pga dette
også stadig blir født flere tvillinger.

Du bør snakke med de som skal hjelpe deg med dette, de er de rette til å komme med anbefalinger. Men det er jo ikke sikkert du vil få tvillinger selv om de setter inn to egg. Det er en større risiko ved å bære fram to barn, men så blir man også fulgt nøye opp! Lykke til videre!

Ragnhild


VÆR OPPMERKSOM:

Vær oppmerksomme på at alle spørsmål vil bli publisert i denne artikkel. Det vil ikke være mulig å få svar privat på mail eller telefon. Vil du av hensyn til sensitiv informasjon være anonym så merk dette i mailen.

Av hensyn til personvern vil ingen mailadresser bli publisert i denne artikkelen.

Spørsmål av svært privat karakter bes rettes direkte til eksperten gjennom eksperthjelp.no.

Har du spørsmål som du, grunnet omfang eller privat karakter, ikke ønsker å ta via våre nettmøter?

Dagens nett-ekspert er tilknyttet

eksperthjelp.no


Har du flere spørsmål du ønsker å stille direkte? Trykk her.