Gates fortsatt verdens rikeste

Microsoft-grunnleggeren Bill Gates er fortsatt verdens rikeste, mens skipsreder John Fredriksen er verdens rikeste nordmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York (NTB): Gates har i løpet av sine 50 leveår greid å skrape sammen en formue på like mange milliarder dollar, konstaterer det amerikanske tidsskriftet Forbes.

Gates er nå god for rundt 337 milliarder kroner, og har dermed økt formuen med hele 52 milliarder kroner siden i fjor.

Nærmest kommer den amerikanske investoren Warren Buffet, med en formue på 283 milliarder kroner. Han har «bare» økt formuen med 13 milliarder kroner det siste året.

Kamprad klatrer


Den mexicanske telecom-milliardæren Carlos Slim har inntatt tredjeplassen på Forbes' liste over dollarmilliardærer, med en formue som er verdsatt til rundt 202 milliarder kroner.

Den 79 år gamle svenske IKEA-grunnleggeren Ingvar Kamprad klatrer fra sjette til fjerdeplass med sine drøyt 188 milliarder kroner.

Kamprad har dermed ikke hatt noe dårlig år, ettersom han har plusset på formuen med hele 75 milliarder kroner, bare siden i fjor.

Den indiskfødte britiske finansfyrsten Lakshmi Mittal holder femteplassen med sine 158 milliarder kroner, mens Paul Allen som grunnla Microsoft sammen med Bill Gates har sjetteplassen med sine 148 milliarder kroner.

Inderne kommer

Stadig flere indere får plass på listen over dollarmilliardærer, konstaterer Forbes' redaktør Luisa Kroll.

- Selv om USA fortsatt dominerer listen, tilhører 2006 noen av de nye markedene, først og fremst India, sier Kroll.

Ti nye indere fikk plass på årets liste, som fra før talte 13 indiske dollarmilliardærer.

Mens Forbes for 20 år siden fant 140 dollarmilliardærer i verden, fant de i fjor hele 793. Dette var 102 flere enn for ett år siden.

Fredriksen rikest


Bare fire nordmenn har fått plass på årets milliardærliste, de samme som for ett år siden.

Skipsreder John Fredriksen troner på 114. plass, og har dermed klatret 46 plasser fra i fjor. Forbes anslår at han nå er god for 34 milliarder kroner, 13 milliarder kroner mer enn for ett år siden.

I realiteten har Fredriksen trolig klatret enda høyere på lista de siste dagene. Dagens Næringsliv anslo tidligere i uka skipsrederens formue til 50 milliarder kroner, noe som ville ha gitt ham en 65. plass på Forbes-lista over verdens rikeste.

Tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen har falt fra 272. plass til 317. plass på Forbes-listen det siste året, selv om han ifølge det amerikanske finanstidsskriftet har økt sin formue fra 14 til 16 milliarder kroner.

Thon avanserer

Den 82 år gamle eiendomskongen Olav Thon er med sin formue på drøyt 12 milliarder kroner å finne på 428. plass, og har dermed avansert hele 120 plasser fra i fjor. Forbes anslår at han det siste året har økt formuen med 4,8 milliarder kroner.

Skipsreder Arne Wilhelmsen er å finne på 486. plass med en formue på 10,8 milliarder kroner.

For ett år siden var Wilhelmsens formue verdt 7,9 milliarder kroner, noe som rakk til en 507. plass på Forbes-lista.

Til sammen er verdens 793 dollarmilliardærer nå gode for nærmere 17.500 milliarder kroner.

(©NTB)