Åpen for alle - alltid

Arbeiderpartiet fortsatt størst på ny måling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet fortsatt størst på ny måling

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Oslo (NTB): To meningsmålinger har denne uken vist at Fremskrittspartiet er landets største parti. Men en tredje måling som Norsk Respons har gjort for Aftenposten, gir førsteplassen til Arbeiderpartiet.

Både Ap og Frp vinner nye velgere på Aftenposten-målingen, mens alle de andre partiene gjør det dårligere enn ved stortingsvalget for et halvt år siden. Ap og Frp fremstår dermed i stadig større grad som de to hovedmotstanderne i norsk politikk.

Ifølge målingen går Ap fram med 1,5 prosentpoeng til 33,5 prosent, mens Frp kan notere seg med en fremgang på 3,6 prosent og en oppslutning på 28,8 prosent.

Taper velgere

Høyre er landets tredje største parti med støtte fra 13,9 prosent av de spurte. Det er en tilbakegang på 2,3 prosentpoeng siden februar.

Kristelig Folkeparti faller mot sperregrensen og har mistet 1 prosentpoeng siden februar. Partiet har nå støtte fra 5,4 prosent av folket. Venstre går tilbake 0,3 prosentpoeng til 4,2 prosent.

Sosialistisk Venstreparti får 6,9 prosents oppslutning, en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng. Senterpartiet går tilbake 0,7 prosentpoeng til 4,6 prosent.

Rød Valgallianse ligger med 1,4 prosent fortsatt langt under sperregrensen, selv med en fremgang på 0,6 prosentpoeng.

Det er tre og et halvt år til neste stortingsvalg, men dersom målingen hadde vært valg, ville Frp fått 51 representanter, mens Høyre, KrF og Venstre til sammen ville ha hatt 36 representanter. Dette utgjør et flertall på 87 mot de rødgrønnes 82 mandater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlig lønn, lav utdannelse

- Vi bør være forsiktig med enkle forklaringer på forskyvningene blant velgerne, men målingen tyder på at Fremskrittspartiet bare fortsetter fremgangen, sier professor og valgforsker Bernt Aardal til Aftenposten.

Frp får støtte fra velgere med lav utdannelse. I likhet med hva som er tilfelle for Høyre, øker oppslutningen om Ap med lengden på utdannelsen.

Frp er landets klart største parti blant dem som tjener under 300.000 kroner. Blant dem med inntekt over 600.000 kroner i året, blir Frp forbigått av både Ap og Høyre.

(©NTB)