Hva består pølser av?

Er det sant at pølser inneholder avfallsstoffer?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pølser er barnas festmat, både på 17. mai, i bursdagsselskap og i forskjellige arrangementer hvor mange barn deltar. Noen ganger kan man få følelsen av at pølser er eneste mat som serveres der barn er til stede.

Men pølser er også populær grillmat og turmat. Som turmat kan pølser varmes på bål ute i naturen eller holdes varme på termos.

Det finnes mange typer pølser, deriblant kjøttpølse, wienerpølse, medisterpølse, knakkpølse, middagspølse, ostepølse og grillpølse. Enkelte pølser brukes fortrinnsvis kalde som pålegg på brødskiver så som servelatpølse, fleskepølse og salamipølse, mens andre i første rekke brukes til varme retter som wienerpølse, røkt kjøttpølse og sossisser.

Dagens «Stein hjelper deg»-spalte, handler altså om pølser. Jeg tok meg en prat med den blide og hjelpsomme Lisbeth Sletner hos Gildes forbrukertelefon (800 33 390).

Hva er egentlig pølser?


- Pølser er verdens beste mat, sier hun optimistisk og med glimt i øyet. - Pølser er ikke noe annet enn et kjøttfarseprodukt som i de aller fleste tilfeller er produsert i en naturtarm som er renset og vasket. Denne tarmen er selvsagt behøring renset og vasket på forhånd, slik at den faktisk er like ren som resten av kjøttet.

Tarm, altså?


- Ja, tarm. Vi bruker litt ulike typer; i wienerpølser bruker vi svinetarm, mens vi i røkte kjøttpølser bruker fåretarm. I noen pølser bruker vi plasthinne istedenfor tarm, for eksempel i grillpølser. Denne tarmen, hvis man kan kalle plast for tarm, skrelles av pølsen før pakking.

- Du har kanskje lagt merke til at grillpølsene ofte har en firkantaktig form? Dette skyldes ikke annet enn at de pakkes veldig tett og at luften fjernes fra pakningen. Siden skinnet er fjernet, blir pølsene litt firkantede. Det er faktisk mange kunder som ringer til meg og forteller at de er veldig fornøyde med at grillpølsene er firkantede - de passer nemlig perfekt på grillen.

Hva inneholder pølser?

- I hovedtrekk inneholder pølser kjøtt av storfe eller svin, fett, melk, potetmel og krydder. Vi har også en mager serie med mindre fett, og som ikke inneholder melk.

Er det sant at pølser inneholder avfallsstoffer?

- Akkurat det der er en seiglivet myte. Jeg har jobbet 27 år i virksomheten, og har aldri hørt om at noe snusk brukes i produksjonen av pølser. Vi har faste resepter (oppskrifter) å forholde oss til. I tillegg har vi et lovverk som klart definerer hva vi kan bruke og ikke bruke.

- Enkelte reagerer at det på pølsepakkene står at pølsene inneholder hodekjøtt. Dette er ikke annet enn kjakekjøtt, som forøvrig er et meget godt kjøtt. Enkelte barn ringer inn og spør om hodekjøtt er det samme som hjernemasse. Det er det altså ikke, sier Sletner med et smil

Hva er egentlig forskjellen på wiener- og gillpølser?

- Tarmen er jo som sagt forskjellig. Innholdsmessig er de forholdsvis like ved at de inneholder kjøtt, fett, melk, potetmel og krydder. Variasjonen mellom pølsetypene går stort sett på tilsetning av krydder, løk, ost og slike ting.

Du jobber jo i Gildes forbrukertelefon. Hva er det folk flest lurer på?

- Du kan jo tenke deg selv hva de har spurt mest om den siste tiden. Det er naturligvis kjøttdeig. Nå har det imidlertid roet seg, og nå får jeg en del spørsmål om farseprodukter - om det er trygt å spise kjøttkaker og karbonadekaker. Med den mediedekningen som har vært, er det ikke det minste rart at folk er bekymret.

Og til slutt: spiser du pølser selv?

- Ja, erru gærn? Klart jeg spiser pølser. Hadde det vært opp til mannen min, hadde vi spist pølser 2-3 ganger i uken, men nå spiser vi vel pølser 1 gang per uke.

Lurer du på noe?

Send meg spørsmålet.