Lydene fra Sverige

Svenske The Sounds er ingen kritikerfavoritter, men de er godt likt av «kidsa». Og av Britney Spears, da.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Foto: Leni Aurora Brækhus)(Foto: Leni Aurora Brækhus)

Med sitt tøffe image og sin enkle, 80-tallsinspirerte party-rock skapte de fem ungdommene i The Sounds raskt et navn for seg selv hjemme i Sverige, da de debuterte på tampen av 2002.

Så populære ble de at det til tider var ville tilstander rundt bandet.

Ved en anledning ble ti fans skadet da 4000 mennesker prøvde å komme seg inn i et konsertlokale som rommet bare halvparten så mange.

Når albumaktuelle The Sounds ganske nøyaktig tre år senere, sitter foran meg i sofaen på Royal Christiania i Oslo, spør jeg hvordan man reagerer på noe sånn.

- Noen fortalte oss at en hadde dødd i trengselen, og da tenkte man «faen heller». Det var plutselig ikke gøy lenger, forklarer vokalist Maja Ivarsson.

- Men da man fikk høre at ingen var kommet alvorlig til skade, ble man jo litt smigret, legger hun fort til.

På kroppen til Britney


Maja og resten av gjengen fra Helsingborg - Felix Rodriguez (gitar), Johan Bengtsson (bass), Jesper Anderberg (keyboard) og Fredrik Nilsson (trommer) - fremstår som rocka ut til fingerspissene, der de sitter på den røde sofaen med trange jeans og tøffe frisyrer.

Maja og Felix er rocka til fingerspissene. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Maja og Felix er rocka til fingerspissene. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Det er Blenda-blonde Maja som snakker mest - det kommer kanskje naturlig siden det er hun som har ordet på scenen - men de andre skyter inn noen kommentarer nå og da, som gode backing-vokalister.

De er fulle av selvtillit, og det er forståelig nok ettersom de har opplevd en betydelig suksess, også ute i den store verden.

Særlig har bandet gjort det godt i «viktige» USA, der de har oppholdt seg den senere tiden. Ikke mindre enn syv USA-turneer har det blitt. Og all jobbingen har gitt gode resultater:

- Vi blir mer gjenkjent på gaten i USA enn vi gjør hjemme i Sverige. Vi har bygget opp en solid fanbase der borte, forklarer Maja ivrig.

- Der har vi folk som følger oss fra det ene stedet til det andre for å se oss spille.

Britney Spears er vel neppe blant disse, men hun skal visstnok også være fan av den svenske kvintetten:- En vi jobbet sammen med i California trente på samme treningsstudio som Britney Spears og han hadde sett henne trene i en «The Sounds»-t-skjorte, kan Felix fortelle.

- Det er selvfølgelig litt kult, men det som virkelig varmer er når en ungjente fra Texas har kjørt seks timer for å komme til konserten vår. Hun har virkelig ofret noe for å høre på oss, sier Maja.

Backstage med Foo Fighters


Selv om albumet «Living in America» lå fem uker på VG-lista i 2003, gikk debuten relativt upåaktet hen her til lands. Likevel var det i Oslo at bandet opplevde sitt absolutte høydepunkt i karrieren, så langt:

- Vi varmet opp for Foo Fighters i Oslo Spektrum, foran mange tusen mennesker, det var den første store konserten vår.

- Det var magisk da de dempet lyset og alle hylte, sier Jesper.

- Vi hadde stor nytte av det, for da vi varmet opp for The Strokes i New Mexico, for dobbelt så mange mennesker, var vi ikke like nervøse.

- Ja, også fikk vi henge sammen med Foo Fighters backstage, det var ikke dumt, minnes Maja med et smil om munnen.

- Hvem hadde trodd da vi hørte på Nirvana under oppveksten, at vi en dag skulle sitte backstage sammen med trommisen fra det bandet - at Dave Grohl skulle digge vår musikk?!

Album nummer to «Dying to Say This to You».Album nummer to «Dying to Say This to You».

Ydmyke?


Men dette er gode minner fra fortiden, tilbake i nåtiden er det album nummer to, «Dying to Say This to You», som gjelder.

Selv om The Sounds fortsatt byr på energisk, melodiøs pop/rock er dette, ifølge bandet selv, en litt mer voksen og litt blåere plate enn forgjengeren.

De har opplevd mye, på godt og vondt, og det vil de dele med sitt relativt unge publikum, forteller de meg.

- Man blir ikke bare tøff og høy på pæra av å spille i band og reise rundt så mye som vi gjør. Man får livserfaring og blir på en måte ydmyk overfor selve livet, forklarer Maja.

Denne ydmykheten er ikke å spore i de første strofene fra singelen «Song With A Mission»:

«Hey, what do you say, I've got a 50 million dollar contract coming my way. This song is not for you, only for people living like we do and not for the true...»

Men låta har blitt godt mottatt hjemme i Sverige; blant publikum iallfall, kritikerne er nemlig ikke videre glade i The Sounds.

- Det er vanskelig å si hvorfor de ikke liker oss, men det er vel litt jantelov i og med at vi selger så mye som vi gjør - de likte oss før vi fikk platekontrakt.

- Også vil vel kritikerne gå litt mot strømmen - de liker det publikum ikke liker og omvendt.

- Men vi klager ikke; det er bedre å selge masse og være populære blant «vanlige folk», enn å være kritikerfavoritter og selge 10 eksemplarer, avslutter Maja oppriktig.

Så gjenstår det bare å se om The Sounds også greier å få de norske platekjøperne til å gå amok - anmelderne har de muligens ikke helt draget på her til lands heller...

(Foto: Warner Music)(Foto: Warner Music)


The Sounds

Bandet består av Maja Ivarsson (vokal), Felix Rodriguez (gitar), Johan Bengtsson (bass), Jesper Anderberg (keyboard) og Fredrik Nilsson (trommer).


De fem begynte å spille sammen i 1999.

Bandet var navnløst helt til gjengen tok en heisatur til London og endte på nattklubben «The Sound». Sleng på en S og vips, et fint bandnavn.

Diskografi: «Living in America» (2002) og «Dying to Say This to You» som slippes mandag 13. mars.

Mer informasjon på

bandets hjemmeside.


Mer i Neste Klikk

Musikk
Musikkportrettet

Mer på Startsiden

Artister og band
Musikk