Foreslår skatt på usunn mat

Direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet foreslår at Norge skattlegger usunn mat og bruker inntektene til å gjøre sunn mat billigere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): - Det er veldig mye å vinne på å satse langt mer på forebyggelse av sykdom enn det vi gjør i dag. Det er behov for å styrke folkehelsearbeidet, sier direktør Larsen til Aftenposten.

Skal man få bukt med den økende andelen nordmenn som rammes av
livsstilssykdommer må det satses på bred front. Larsen mener det først og fremst er et offentlig ansvar. Han viser til store kampanjer mot tobakk, kombinert med lovverk og prispolitikk. Han er ikke fremmed for å tenke på denne måten også når det gjelder kosthold.

- Det finnes hindringer for at befolkningen skal spise mer frukt og grønt og generelt sunnere. Man kunne jo tenke seg en subsidieringsordning hvor det legges på en tilleggsskatt på usunn mat og at disse inntektene brukes til å subsidiere frukt og grønt og annen sunn mat, sier Larsen.

Forebyggelse av livsstilssykdommer kan ifølge Verdens helseorganisasjon blant annet halvere forekomsten av hjerte- og karsykdom, redusere
forekomsten av kreft med 30 prosent, redusere forekomsten av muskel- og skjelettlidelser betydelig, og redusere forekomsten av type 2-diabetes.

(©NTB)