Hva er et virus?

Hva er et virus, og hva galt gjør egentlig et virus?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Etter noen dagers pause er nå «Stein hjelper deg»-spalten oppe og går igjen. For deg som ikke vet hva denne spalten er, så vil jeg bare si: Du lurer, jeg svarer. Så enkelt er det. Send meg spørsmål om alt mellom himmel og jord. Jeg kan ikke love at akkurat ditt spørsmål blir besvart, men siden jeg besvarer ett tema hver ukedag, er sjansen absolutt til stede. Dersom du lurer på noe, kan du bare sende meg spørsmålet på epost.

For tiden er det mange som lurer på hva virus er for noe. Og det er kanskje ikke så rart, fugleinfluensanen tatt i betraktning.

Hva er egentlig et virus?


Et virus er en liten parasittaktig partikkel som infiserer celler i levende organismer.

De største virus (f.eks. koppervirus) kan så vidt sees i lysmikroskop, de mindre kan bare gjøres synlige ved elektronmikroskopi. Partikkelstørrelsen varierer fra ca. 20 til ca. 300 nm (milliondels millimeter) i diameter. Formen er meget sterkt variert.

Virus består av en kjerne av nukleinsyre (genom) som er omgitt av en proteinkappe (kapsid). Partikkelen er hos noen arter omgitt av et slags hylster (membran), ofte av fettaktig natur.

Er det sant at de egentlig ikke lever?


I motsetning til hva mange tror, er ikke virus en levende organisme. Selv om de har eget arvemateriale (enten DNA eller RNA), er de ikke regnet som et levende vesen. De har for eksempel ikke eget stoffskifte.

Virus kan bare reprodusere seg selv ved hjelp av en vertsorganisme, som produserer virusets arvemateriale (DNA eller RNA). Virus fører inn i vertscellen alle de instrukser (gener) som trenges for dannelse av de enzymer som må til for å sette i gang dannelsen av nye viruspartikler. Virus kan bare reproduseres inne i vertscellen, i cytoplasmaet eller (DNA-virus) i cellekjernen. Virus kan derfor bare produseres inne i celler av høyere organismer.

Virus er meget enkelt utrustet og har intet selvstendig stoffskifte, men er helt avhengig av vertscellen og utnytter dens stoffskifteapparat til eget formål, dvs. til å produsere nye viruspartikler.

Hva skjer med cellene som blir infisert av virus?


Virusinfeksjonen vil ofte skade, evt. drepe den infiserte cellen, men det kjennes også eksempler på at virus kan stimulere cellene til økt vekst. Virusinfeksjoner vil ofte fremkalle sykdom hos verten, og et stort antall sykdommer hos planter, dyr og mennesker skyldes virus.

Livssyklusen til et virus

1. Absorpsjon - viruset fester seg til vertens cellevegg

2. Innsprøyting - arvestoffet (DNA eller RNA) overføres fra viruset til cellen

3. Replikasjon - viruset får cellen til å produsere virusets arvestoff

4. De nyproduserte virustkomponentene «settes sammen» til nye virus

5. Nydannede virus forlater cellen og er nå klare til å angripe nye celler. Prosessen starter på nytt.


Virus ble første gang påvist av F. Loeffler og P. Frosch (1898), som viste at blæreinnhold fra munn- og klovsyke fremdeles kunne fremkalle sykdommen etter å være filtrert gjennom bakterietette filtre.

Lurer du på noe?

Send meg ditt spørsmål.

Kilder:

Store norske leksikon

Wikipedia

Howstuffworks

forskning.no