Virusekspert lite bekymret for fugleinfluensa

Professoren som fant ut at fugleinfluensa smitter til mennesker er lite bekymret for Europas helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rotterdam (NTB-Kjetil Elsebutangen): Svært få personer i Europa vil bli smittet av fugleinfluensa, tror forskeren som oppdaget at H5N1-viruset kunne overføres til mennesker.

Professor Albert Osterhaus har det travelt. Han snakker fort, bare avbrutt av raske sigarettdrag. Alle skal ha tak i ham i disse dager: Nederlandske myndigheter, EU, Verdens helseorganisasjon, mediene. Spredningen av fugleinfluensaen har økt trykket på en av verdens ledende eksperter på virus og virussykdommer.

- Utviklingen i Europa er helt som forventet. Vi advarte mot dette i august i fjor da vi så at viruset flyttet seg fra Qinghaisjøen i Kina mot Sibir og Kasakhstan. Fugleinfluensaen vil mest sannsynlig spre seg til hele Europa, sier Osterhaus.

Han virker ikke synlig bekymret av den grunn, der han sitter omgitt av papirhauger, brune flasker med klar veske, hedersbevis og bilder av katter og seler i sitt kontor i 17. etasje på Erasmus Medical Center i Rotterdam.

- Hvis vi håndterer dette skikkelig, tror jeg ikke mange personer i Europa vil bli smittet, sier Osterhaus, som er professor i virologi (læren om virus).

Osterhaus mener erfaringene fra utbruddet av fugleinfluensa i Nederland i 2003 er svært verdifulle i forhold til det som måtte stå for døren. Den gang ble 30 millioner fjærfe slaktet etter spredning av et H7N7-virus. (©NTB)