Fuglevirus-utbrudd kan gi sikkerhetssone på 10 km

Mistanke om influensasyke fugler vil fra fredag av være nok til at Mattilsynet oppretter sikkerhetssoner på 10 kilometer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Oslo (NTB): Forskriften fra Mattilsynet trer i kraft ved 12-tiden fredag og gir tilsynet nye fullmakter når det oppdages døde villfugler med mistanke om fugleinfluensasmitte.

- Vi vil på grunnlag av mistanke opprette en risikosone på tre kilometer rundt området vi mener kan være rammet av smitten. Rundt den igjen vil det bli opprettet en observasjonssone på sju kilometer, sier seksjonssjef Nina Krefting Aas i Mattilsynet til Dagbladet.

Mattilsynet er i løpende kontakt med politiet og Sivilforsvaret, og vil få assistanse fra dem for å sikre sonene.

Hvis mistanke om fugleviruset H5N1 blir bekreftet, blir risikosonen opprettholdt i minst 21 dager. Observasjonssonen skal opprettholdes i minst 30 dager.

Hvis viruset blir funnet for eksempel blant ender i Akerselva, blir det opprettet slike soner midt i Oslo. Forskriften gir Mattilsynet rett til å begrense folks adgang dersom det er nødvendig.

Dersom det er fjærfehold i sonen, blir det pålagt strenge krav. Det blir også forbudt å transportere fjærfe gjennom sonen, forbudt å ha markeder og strengt forbudt å jakte på vill fugl i området.

Byråsjefene fra Statsministerens kontor, Utenriks-, Justis-, Helse- og Forsvarsdepartementet, samt det departementet som skal lede krisearbeidet, trer sammen i krisestaben når viruset blir påvist i Norge. Trolig vil det bli landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) som skal lede arbeidet.

(©NTB)