Depresjonsplaster godkjennes

Vi har røykeplaster og p-plaster. Nå kommer depresjonsplasteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er levert av mozon.no og skrevet av journalist Geir Arne Johansen

Det første plasteret mot depresjon lanseres i USA i disse dager. Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har godkjent plasteret, som kan brukes i behandling av alvorlig depresjon, skriver usatoday.com. Men det er lite som tyder på at plasteret havner på norske apotek.

Ikke til Norge


Ifølge Anne Wästgård, kommunikasjonsdirektør for produsent Bristol-Myers Squibb i Skandinavia, kommer det ikke til å skje med det første.

- Plasteret Emsam er godkjent i USA og i Canada, og det er foreløpig ingen planer om å gå inn på det norske markedet, sier hun til Mozon.

Plasteret inneholder det angstdempende stoffet selegilin, som blir mye brukt i behandlingen av pasienter med Parkinson. I studiene som ligger til grunn for godkjenningen fra FDA, kommer det frem at plasteret også har god effekt på behandling av alvorlig depresjon.

Visste du at fiskeoljer kan hjelpe mot depresjon og mentale lidelser?

Ment for alvorlige tilfeller

- Innholdsstoffet i dette plasteret, selegilin, er ikke noe nytt. Det kommer bare i en annen form. Hvorvidt produktet kommer ut på vårt marked avhenger helt av om produsenten vil søke om markedsføringstillatelse i Norge, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens Legemiddelverk.

Han presiserer at middelet skal brukes i de mer alvorlige tilfellene av depresjon, og ikke som et supplement til lykkepiller og andre midler.

- Selegilin i tablettform kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige bivirkninger, blant annet voldsom blodtrykksøkning. Det er derfor viktig at brukerne holder seg unna enkelte matvarer som inneholder bestemte aminosyrer, sier han.

- Det ser ikke ut som om plasteret gir denne typen bivirkninger fordi mengden av selegilin i blodet blir lavere enn med tabletter, sier Madsen.

Slipper å ta mathensyn

Plasteret Emsam finnes i tre styrkegrader, og fungerer ved å tilføre kroppen selegilin gjennom huden over tid. Virkningstiden er på tjuefire timer, så plasteret må skiftes en gang i døgnet.

Den svakeste utgaven er godkjent for å kunne benyttes uten at pasienten må ta hensyn til kostholdet. Det gir en betydelig fordel sammenlignet med selegilin i tablettform, som i kombinasjon med enkelte matvarer kan føre til betydelig økt blodtrykk.

Med plasteret følger det uansett en lang liste over mat, drikke og andre medikamenter man bør unngå ved bruk av dette.

Selegiline ble først godkjent av FDA i 1989, og ble brukt i behandlingen av parkinsonpasienter. Medikamentet benyttes vanligvis først dersom pasienten ikke responderer på andre antidepressive medisiner som Prozac, Zoloft og Paxil.

Depresjonsplasteret er kun ment for voksne brukere.

Mozon.no, 03.03.2006