Et tjukkere Europa

Europeere blir stadig tjukkere. Men vi ser ikke på det som noen helsetrussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er levert av mozon.no og skrevet av journalist Karoline Steenbuch

En ny rapport, bestilt av næringsmiddel-bedriften Kraft Foods, viser at halvparten av alle europeere er overvektige, skriver Reuters. Men vi ser ikke på det som en helsetrussel. De fleste ser på det som et problem som angår andre og ikke en selv.

Rapporten inneholder blant annet en liste på over 15 helserelaterte plager. Fedme og overvekt rangeres på henholdsvis 5. og 9. plass. Kreft, hjerte- og karsykdom derimot topper listen.

Storbritannia har den høyeste andelen med overvektige i hele Europa. Overvekt og fedme koster britene £1 milliard i året. Rundt 13,7 prosent av unge er overvektige.

Det er mange som må dra på lasset i Norge også.

- Vi antar at rundt 20 prosent har en BMI på 30 eller høyere. Gjennomsnittet nærmer seg 27 for 40-åringer i Norge, sier Aage Tverdal ved Folkehelseinstituttet til Mozon.

Medisinsk kalles det overvekt hvis den såkalte BMI (Body Mass Index) er over 25.

Menn i slips blir også feitere.

I rapporten sies det også at 73 prosent av de som ble spurt mente de ikke trente nok. Under 50 prosent mente at de hadde god eller svært god helse.

Mødre er ikke bekymret


Selv om flere unge barn blir overvektige, blir ikke europeiske mødre bekymret av den grunn. Av en liste på 14 helserelaterte plager blant barn og unge, kom fedme og overvekt på en delt 6. plass.

De fleste som var med i undersøkelsen mente at bedre merking av matvarer kan bidra til å løse problemet. I tillegg mente mange at skolene må få et større og bedre utvalg av sunne matvarer.

Mozon.no, 03.02.2006