Folk bryr seg ikke om makspris i barnehagen

Makspris i barnehagen har liten betydning for foreldre flest, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB):

Ifølge undersøkelsen som er gjengitt i Forbruker-rapporten, svarer ni av ti foreldre at de helt sikkert eller trolig ville valgt barnehage uavhengig av maksprisreformen. Bare seks prosent ville trolig ikke valgt barnehage uten maksimalprisreformen, mens bare én prosent helt sikkert ville valgt andre løsninger.

Maksprisen var i fjor høst 2.750 kroner. Fra nyttår ble pristaket redusert til 2.250 kroner. Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) står fast ved ytterligere priskutt, ned til 1.750 kroner. Han mener det er riktig å utvide subsidieringen av barnehageplasser, selv om undersøkelsen viser at makspris ikke er avgjørende for ni av ti foreldre.

- Det er bra å gi småbarnsforeldre bedre økonomi. Lavere pris gjør at også de som i utgangspunktet ikke har råd, etterspør barnehageplass, sier Djupedal til Aftenposten.

Ifølge Private Barnehagers Landsforbund (PBL), vil stat og kommuner i år bruke cirka 18 milliarder kroner på barnehager. Det tilsvarer 79.000 kroner per barn. Det offentlige har aldri brukt mer penger på barnehage enn nå.

- Noen få år tilbake kostet barnehageplass opp mot 4.500 kr i noen tilfeller. I løpet av få år er barnehage blitt et mer tilgjengelig gode for flere, og vi ønsker at flere skal ha barnehageplass, sier Djupedal.