Unngå smitte på kjøkkenet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matlaging er mer enn koking og steking. Gilde-skandalen viser at hygiene på kjøkkenet er viktigere enn noensinne. Vi gir deg rådene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken er levert av mozon.no og skrevet av journalist Karoline Steenbuch

I den siste tiden har vi lest mye om smittekilder og bakterier som florerer i matvarer. Flere barn har fått alvorlig nyresykdom antagelig etter å ha spist Gilde-kjøttdeig. Dårlig slakterihygiene kan være en årsak. Det bør kanskje være en påminnelse til alle om hvor viktig det er med god kjøkkenhygiene.

- Episoden med kjøttdeig som mulig smittekilde for alvorlig sykdom, er en nyttig påminnelse om at god kjøkkenhygiene også er viktig for å unngå smittespredning via mat, sier Atle Wold, seniorrådgiver ved Mattilsynet til Mozon.

For det er ikke mye som skal til før forurensning overføres mellom råvarer, miljø og ferdige produkter.

- I et vanlig kjøkken vil mange type råvarer med svært forskjellig mikroflora og hygienisk kvalitet bli håndtert på et lite areal og ofte med det samme utstyret og med de samme redskapene, sier Wold.

Hvor flink er du med hygienen på kjøkkenet? Kan det ligge noe i påstandene til mesterkokkene for noen år tilbake om at «kunnskapen om mat har aldri vært dårligere enn nå»?

Her gir vi deg noen enkle regler for trygg matlaging:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vask hendene

Vask alltid hendene før du lager mat, før du spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer og selvfølgelig etter et toalettbesøk. Det kan være fornuftig å holde seg unna matlagingen hvis du sliter med sår hals, har magesyke eller betente sår på hendene.

Visste du at skitne fingre koster millioner?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rent utstyr


Vask kniver og skjærebrett ofte og hold kjøkkenbenken ren. Og husk at kjøkkenkluten kan være en skikkelig bakteriebombe. Vask kluten i maskin på minst 60 grader eller legg den i klor. Og husk å bytte klut ofte. Kluten skal ikke brukes på gulvet. Kjøkkenpapir er et godt alternativ til kjøkkenkluter.

Temperatur i kjøleskapet


Matvarer som skal oppbevares kjølig bør plasseres i kjøleskapet. Der må temperaturen ligge på 4 grader eller lavere. Lav temperatur i matvarene hindrer bakterievekst.

Hold matvarer separert


Bytt kniver og annet redskap mellom forskjellige råvarer. Bytt også mellom råvarer og ferdiglaget mat. Alternativt kan du vaske redskapene mellom hver oppgave. Da hindrer du at såkalte matforgiftningsbakterier overføres fra en råvare til en ferdig rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varm mat før servering

Dersom du skal servere varm mat, skal den serveres rykende varm (minst 60 grader). Ved 70 - 80 grader drepes de aller fleste bakteriene. Fjørfekjøtt og oppmalt kjøtt bør gjennomstekes. Ved steking av annet kjøtt som biff og koteletter holder det å steke overflatene godt, for det er her bakteriene finnes.

Blir maten lunken kan bakterier vokse opp, noe som kan gi matforgiftning. Hvis det er lenge til maten skal serveres, er det bedre å kjøle maten raskt ned for så å varme den opp igjen. Hvis du bruker mikrobølgeovn bør du la retten stå i noen minutter før servering, slik at varmen fordeler seg jevnt.

Det er ikke farlig å spise norsk kylling, kalkun og egg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lag trygg mat


Bakterier finnes dessverre over alt - noe du bør være klar over. Feilbehandler du maten kan bakterier vokse fram og du kan bli dårlig. Bakterier trives best i 8-60 grader. Så de fleste bakterier dør hvis du varmer opp maten godt nok.

De vanligste årsakene til matforgiftning er: Utilstrekkelig oppvarming, sen nedkjøling, lagring ved for høy kjøletemperatur og slurv med renhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du er forsynt

Når du har spist maten er det viktig å vaske opp på en hygienisk måte. Skyll alt i lunkent vann før det vaskes.

Det er mange rykter om hvordan man skal spise riktig. Hva er sant?

Meld fra ved matforgiftning


Har du blitt dårlig av noe du har spist, enten det er hjemme, på restaurant eller i kantinen, så meld fra til Mattilsynet. De arbeider for at matvarene skal være helsemessig trygge og fører kontroller med virksomheter som produserer, selger, serverer og behandler mat.


Slik unngår du grillfellene.

(Kilde: Matportalen/Mozon.no, 01.03.2006)