Meny

Rusa på kjærlighet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romantisk kjærlighet er en tilstand som oppstår når hjernens belønnings-system aktiveres. Men visste du at du kan bli avhengig?

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av journalist Karoline Steenbuch

De aller fleste vet hva det vil si å være forelsket. Og de aller fleste vil bruke samme ordene til å beskrive den fantastiske følelsen: Euforisk, velvære, glede, spenning og lidenskap, er bare noen av ordene.

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

Du dyrker og begjærer personen du er forelsket i. Men hvordan påvirker denne tilstanden egentlig hjernen? Det ville forskere finne ut, skriver CNN.

Antropolog Helen Fisher har studert hjernen og fant ut at den oppfatter romantisk kjærlighet som en belønning. På den måten stimuleres aktivitet i de samme hjerneområdene som vekkes til live til når du oppsøker annen belønning som sjokolade, penger eller alkohol.

Når vi er forelsket eller rusa på andre stoffer lager hjernen et signalstoff som heter dopamin. Vi får mye energi og en følelse av lykke ... Og vil stadig ha mer.

- Romantisk kjærlighet har en drivkraft, og er like sterk som tørste og sult. Mennesker lever for kjærlighet, dreper for kjærlighet og dør for kjærlighet, sier Fisher.

Mange har innsett at kjærlighet gjør blind, men nå hevder altså forskerne at vi kan bli avhengige av kjærlighet. Forsker Dr. John Mardsen har tidligere uttalt til BBC at man kan bli like avhengig av forelskelse som kokain.

- Tiltrekning og opphisselse er som et narkotisk stoff. Man vil stadig ha mer, sier han.

Kanskje ikke så rart, for kjærlighet gjør deg frisk!

Studerte forelskede personer


Helen Fisher studerte 17 personer som akkurat hadde blitt dypt forelsket - personer som tilbrakte 80 prosent av våken tid til å tenke på den de var forelsket i.

Testpersonene måtte fylle ut et spørreskjema om kjærlighet, som inkluderte spørsmål som: 'Ville du dødd for partneren din?'. Til Fishers store overraskelse svarte alle ja på dette spørsmålet.

Testpersonene gjennomgikk også en MR-undersøkelse. De ble bedt om å se på bilder av sin kjære og deretter noen nøytrale bilder, som ga verken negative eller positive følelser. Forskerne studerte hjerneaktiviteten i mens.

De fant at hjernen oppfatter kjærlighet som en belønning, akkurat på samme måte som penger, sjokolade og alkohol gjør.

- Romantisk kjærlighet er ikke bare en følelse, det er en drivkraft som er sterkere enn behovet for sex, sier Fisher.

Forskerne hevder at selv om følelsen av å være nyforelsket ikke varer evig, så vil kjærligheten i et godt forhold etter hvert overføres til et annet nivå.

Studien har vært publisert i tidsskriftet Journal of Neurophysiology.

Er du singel og på jakt etter den store kjærligheten?

Her er sjekketriksene du bør bruke!

Eller har du kanskje nettopp blitt kastet på dør av din store kjærlighet?

Slik takler du sorgen.

(Mozon.no, 28.02.2006)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus