Meny

Fattige tvangsinnlegges

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir du tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus, er du sannsynligvis fattig og kanskje husløs.

Fattige og husløse havner oftest her. (Fra www.riksarkivet.no)Fattige og husløse havner oftest her. (Fra www.riksarkivet.no)

Oslo (NTB): De fleste tvangsinnlagte pasientene her i landet er fattige, viser en undersøkelse som SINTEF Helse har gjort i samarbeid med Sosial- og helsedirektoratet på oppdrag fra Statens helsetilsyn.

En av fire psykisk syke som er innlagt i institusjon for behandling er innlagt med tvang, og mer enn 40 prosent av dem er uten egen fast bolig.

De pasientene det blir brukt tvang overfor, har dårligere økonomi, lavere utdanning og svakere sosial tilknytning enn de pasientene som er innlagt eller får behandling frivillig.

Det er første gang det er gjennomført en bred kartlegging av bruk av tvang mot psykisk syke. Helsedirektør Lars E. Hanssen mener resultatet kan reise helt nye utfordringer i problemene rundt fattigdom i Norge.

- Det er en veldig sterk sammenheng mellom fattigdom og tvangsinnleggelse. Om det er fattigdom som fører til psykisk sykdom eller omvendt er vanskelig å si. Men dette er, uansett årsak, et kraftig signal om konsekvensene av fattigdom, sier Hanssen til Aftenposten.

Antallet tvangsinnlagte i Norge er høyere enn i land det er naturlig å sammenligne oss med, viser undersøkelsen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus