Glade spiser mer frukt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi spiser mer frukt når vi er glade enn når vi er nedfor, viser en fersk undersøkelse. Og nordmenn har aldri spist så mye frukt som nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NW): 72 prosent sier de spiser frukt når de er positive og glade. Bare 52 prosent velger frukt når de er i dårlig humør, viser undersøkelsen fra den internasjonale restaurantkjeden Subway.

Lysten på salat er dobbelt så stor når man er glad som når man er sur.

Viser seg frem


- Valg av mat og humør henger sammen. Kulturen vi vokser opp i gir oss forestillinger om bra og dårlig mat, sier sosialantropolog Runar Døving ved Statens institutt for forbruksforskning. Han har skrevet doktoravhandling om mat som sosialt fenomen.

Sjokolade til feil tidspunkt kan gi oss følelsen av å gjøre noe galt. Mens vi tør å vise oss fram når vi spiser frukt og grønnsaker.

- Den som spiser gulrøtter, knekkebrød og peppernøtter, tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille, han blir sånn passe mett i magen, glad og lystig hele dagen, og så lett på bena at han ikke kan stå stille, siterer Døving fra den klassiske barnesangen.

- Spiser vi pølsemat, vet vi derimot hvordan det går, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig blidere

I fjor solgte Bama elleve prosent mer frukt og fem prosent mer grønnsaker enn året før.

- Trenden har fortsatt inn i 2006. Vi har aldri spist så mye frukt og grønnsaker som nå. Ifølge undersøkelsen bør nordmenn da være gladere enn noen gang, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Nordmenn spiser ennå ikke mest frukt og grønnsaker i Europa, men vi er på god vei. Linnert bemerker at større utvalg, lengre sesonger og høyere kvalitet medvirker til det økende forbruket. I tillegg til at humøret vårt stadig blir bedre.

- Før varte for eksempel hovedsesongen for druer fra august til oktober. Nå får du druer av topp kvalitet hele året. Det samme gjelder bær. Klementinene er der helt til sommeren. Og det er lenge siden vi bare hadde én type tomat å velge blant, sier Linnert.

Epler, bananer og druer blir en stadig større del av vareutvalget i storkiosker og bensinstasjoner. Dermed har tilgangen også blitt døgnåpen.

Kvinner «tar'n ut»'
Spiseundersøkelsen viser at kvinner følger humøret i større grad enn menn i valg av mat. Når humøret er bra, svarer 14 prosent flere kvinner enn menn at stemningen matches med salat. Tilsvarende svarer ti prosent flere kvinner enn menn det samme om frukt.

Kvinner dominerer i andre enden av skalaen også. 62 prosent av kvinnene sier de har lett for å ty til sjokolade når livet butter imot. 51 prosent av mennene svare det samme.