Meny

Hva er IQ?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva er IQ? Hva er intelligens? Er IQ og intelligens det samme? Og hva med EQ?

IQ-mannen himselfIQ-mannen himself

Intelligenskvotient (eng. intelligence quotient, fork. IQ) er et tallmessig uttrykk for intelligensnivå.

Det har vært gjort flere forsøk på å nyansere intelligensbegrepet ved å dele opp i flere forskjellige intelligenser, men det klassiske IQ-begrepet har en funksjon som gjør at det neppe vil forsvinne helt med det første.

Vi har fått inn en del spørsmål til «Stein hjelper deg»-spalten, der folk lurer på hva intelligens og IQ er. Jeg kan jo overhodet ikke brukes til å svare på spørsmål relatert til IQ - derfor trengte jeg hjelp. Igjen. Jeg huket tak i en frisk og opplagt Lars Endre Kjølstad, nestleder i Mensa Norge. Han kunne selvsagt gi meg de fleste svarene. Mensa Norge er i praksis en sosial forening med et opptakskrav om å være blant de to prosent i verden med høyest IQ.

Er intelligens og IQ det samme?

- Intelligens er et vidt definert begrep for folk flest. Folk flest bruker ordet intelligens om erfaring, klokskap og viten, uten at dette er riktig. Intelligensen sier noe menneskers evner til oppfattelse, tenkning og problemløsning.

Lars Endre Kjølstad, nestleder i Mensa NorgeLars Endre Kjølstad, nestleder i Mensa Norge

- Når det gjelder IQ, så er det et tallmessig uttrykk for intelligensnivå. Psykologene bruker stort sett IQ som måletall for intelligensen.

Det har vært gjort mange forsøk på å dele opp intelligens i flere ulike typer. Blant annet opererer den amerikanske professoren Howard Gardner med syv ulike intelligenser:

- Lingvistisk (språklig)

- Musikalisk

- Visuell

- Kroppslig

- Sosial

- Selvkjennskap

- Logisk-matematisk

På spørsmål om dette har noe for seg, svarer Kjølstad følgende:

- Alle disse er ulike evner som mennesker kan inneha i ulik grad. Men dette er ikke intelligenser. Psykologene kupper på en måte intelligensbegrepet ved å innføre nye begreper og sammenhenger. De ulike intelligenstypene er i stor grad forslag, og er i liten grad dokumentert som intelligenser.

- IQ er den korrekte måten å måle intelligens på. Blant alle psykometriske mål, er IQ det som er mest utbredt. IQ er et velprøvd begrep på det det skal måle. IQ-tallet er av de mest grunnleggende målene på hvordan hele hjernen fungerer. IQ har en positiv innvirkning på andre mål, blant annet ser vi en positiv sammenheng mellom IQ og EQ (sosial intelligens).

Hva forteller IQ-tallet oss?

- Den gjennomsnittlige IQ-en for en gitt aldersklasse defineres til 100, med et standardavvik på 15. Tar en i bruk statistikk innebærer dette at rundt 80 prosent ligger mellom 85 og 115, mens rundt to prosent vil få høyere poengsum enn rundt 130.

Hva er kravet for å bli tatt opp i Mensa?

- For å bli medlem i Mensa kreves det at man har gjennomført en godkjent IQ-test med et resultat som er blant de to prosent beste i befolkningen. Referert til det jeg sa tidligere, vil dette tallet ligge på rundt 130. Imidlertid vil dette variere noe fra test til test.

- Hvor høy IQ er det mulig å få?

- I teorien er det ikke noen øvre grense, men i praksis er saken litt annerledes. Svært høye IQ-verdier er vanskelig å måle siden de må kalibreres mot store folkegrupper. Jo høyere opp du kommer i IQ, desto vanskeligere blir dette. Rent praktisk ligger grensen på noe over 200.

- Jeg tror at den høyeste verdien som er målt i verden, ligger på rundt 230. Dette betyr at vedkommende er helt ekstrem til å se systemer overalt, samt å omsette dette til ny forståelse.

- Hva er din IQ?

- Min er innenfor Mensa-kravet, svarer han lurt...

Flere spørsmål om IQ?

Sjekk Mensa sine forumsider

Lurer du på noe?

Send meg ditt spørsmål.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus