Good Night and Good Luck

Lærerikt, men ikke spesielt fengende av Clooney & Co.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

George Clooney har gått fra å være sexy doktor i såpeoperaen «ER» til å bli den flinkeste gutten i klassen. De siste årene har superstjernen gang på gang bevist at han er interessert i å lage skikkelige, intelligente kvalitetsfilmer. «Good Night and Good Luck» er intet unntak, men for meg ble filmen nesten i det flinkeste laget.

Clooney og Strathairn i aksjon. (Foto: Filmweb.no)Clooney og Strathairn i aksjon. (Foto: Filmweb.no)

Det faktabaserte dramaet gir et innblikk i TV-mediets barndom i USA tidlig på 50-tallet. Senator Joseph McCarthy driver en hensynsløs heksejakt på alt som kan minne om kommunister, det vil si mennesker som oppfattes å ha en «anti-amerikansk» innstilling til politikk.

Journalist Edward R. Murrow (David Strathairn) og produsent Fred Friendly (George Clooney) er begge ansatt i TV-kanalen CBS. De nekter å vike tilbake for presset, og tar til motmæle mot den beryktede senatoren og hans metoder. Fryktløse går de mot både myndighetene og kommersielle krefter innad i kanalen, som helst vil ha salgbart materiale som kjendisstoff og mer hyggelige nyheter.


Sort-hvitt


«Good Night and Good Luck» er basert på virkelige hendelser og er krydret med virkelige dokumentaropptak av blant annet senator McCarthy og hendelser i samtiden. Clooney & Co. har valgt å gjøre hele dramaet i sort-hvitt, noe som gir filmen en ekstra følelse av autentisitet. Det er nesten som om man sitter og ser på faktiske TV-opptak fra den aktuelle perioden.Det er mulig du liker «Good night & Good Luck» dersom du likte:

The Aviator


Kinsey

Med seg som skuespillere har Clooney et kobbel av de beste man kan finne innen amerikansk film. David Strathairn har allerede fått en velfortjent Oscar-nominasjon for sin rolle som den dempede, kjederøykende og knusende rolige TV-reporteren Murrow, som er helten i filmen. Veteraner som Robert Downey Jr. og Jeff Daniels gir også solide rolletolkninger av høy kvalitet.


Litt mer hjerte


(Foto: Filmweb.no)(Foto: Filmweb.no)

Det jeg savner i «Good Night and Good Luck» er litt mindre hjerne og litt mer hjerte. For de av oss som ikke sitter inne med detaljkunnskap rundt den historiske epoken og McCarthys metoder, kan filmen virke forvirrende og rett og slett litt kjedelig. Vi blir servert en mengde fakta, men det hadde vært interessant å komme mer under huden på de ulike karakterene.

Det er åpenbart at temaene som blir tatt opp lett kan overføres til det amerikanske samfunnet i dag - med anti-terror-lover og paranoia for terrorisme, men stoffet føles likevel hakket for tørt og klinisk. Derimot vil nok det amerikanske publikummet ha større glede av dette gjensynet med en ikke så alt for fjern fortid.

Clooney beviser nok en gang at han er den flinkeste gutten i klassen, men denne gangen kunne han nok med hell ha lagt til litt mer av sin naturlige sjarm.

Good Night & Good Luck: Offisielle hjemmesider


Personvernpolicy