Hva er snøblindhet?

Heldigvis er det de færreste av oss som har vært rammet av snøblindhet, men de som har opplevd fenomenet kan bekrefte at det er en smertefull opplevelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sitter du der og funderer på livets store eller små spørsmål? Trenger du hjelp til å finne svarene? Send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg kan gjøre.

I dagens «Stein hjelper deg»-spalte berøres mange emner. Jeg nevner i fleng: sommer, snø, øyne, solarium, solbriller og fremfor alt: snøblindhet.

Siden vi nå befinner oss i en tid der det ikke rent sjeldent er snø å finne på bakken, bestemte jeg meg for å finne svaret for en av våre lesere som lurer på hva snøblindhet er.

Hva er så snøblindhet?


Snøblindhet er rett og slett en forbrenning forårsaket av solens ultrafiolette stråler.

Vardenær Øyekirurgi i Trondheim kunne fortelle at:

- Solstrålene forårsaker en akutt UV-skade på hornhinnen. Tilstanden er veldig smertefull, og varer i noen dager. Når hornhinnen blir solbrent og oppsvulmet, sier fagfolkene at den er ødematøs.

Den medisinske betegnelsen på selve tilstanden har det velklingende navnet «fotoelektrisk keratokonjunktivitt».

Hvordan oppstår snøblindhet?


Snøblindhet rammer stort sett om vinteren, derav navnet. I snøkledd terreng får vi dobbel dose solstråler - noen stråler treffer oss direkte, mens andre stråler treffer bakken, som fungerer som et speil, som så reflekterer solstrålene til oss.

Symptomer


På samme måte som det finnes ulike forbrenningsgrader på huden, finnes også ulike grader av forbrenning på hornhinnen. Symptomene kan være alt fra en nesten ubetydelig rødhet til en intens lysskyhet som gjør at du ikke klarer å åpne øynene overhodet.

Det tar ofte noen timer før plagene melder seg for fullt. I de verste tilfellene tar det flere dager før det går over. Men trøsten får være at du ikke får varige skader.

Hvordan behandles snøblindhet?


Øyedråper anbefales ikke, da de kan føre til at tilstanden blir forlenget. Siden hornhinnen har små sår, bør det brukes en øyesalve med antibiotika. Andre ting som lindrer, kan være øyebandasje eller å oppholde seg i mørke.

Lurer du på noe?

Send meg spørsmålet.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus