SMS gir vonde fingre

Koz. Og klemz. SMS er blitt så populært at mange tenåringer skader tomlene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er levert av mozon.no og skrevet av journalist Karoline Steenbuch

«Da sees vi kl. 15. Klemz», «Han sendte meg akkurat en melding. LOL», «CUl8r».

I følge en ny studie er det i Storbritannia blitt så populært å sende meldinger at flere millioner skader tomlene og fingrene sine, skriver Reuters. Italienske leger har også advart ungdom mot overdreven sms-ing.

Mer enn 93,5 millioner SMS-er sendes hver dag i Storbritannia. Og all denne digitale aktiviteten har ført til en enorm økning i antall personer som får den smertefulle lidelsen RSI (Repetitive Strain Injury), populært kalt musesyke.

38 prosent flere mennesker lider nå av ømme og såre håndledd og tomler på grunn av sms-ing enn for fem år siden. Hvert år klager 3,8 millioner mennesker over at de har sms-relaterte skader.

Undersøkelsen, utført for mobilselskapet Virgin Mobile, viser at det ligger ikke an til at vi kommer til å tekste noe mindre fremover. I overkant av 12 prosent av befolkningen sender 20 meldinger per dag og 10 prosent innrømmer at de sender inntil 100 meldinger per dag.

I Norge sender Netcom-kunder i gjennomsnitt 94 sms-er i måneden. Telenor-kunder melder gjennomsnittlig mellom 2,3 og 4 ganger om dagen. Av et utvalg på 1000 er det 2 eller 3 som sender rundt 100 meldinger per dag.

Blir avhengige


Psykologer sier det er viktig å kommunisere, men at sms og e-mail gjør det vanskeligere for mennesker å kommunisere ansikt-til-ansikt.

Enkelte eksperter bekymrer seg også over at noen blir avhengige av overdreven teksting. For det kan gjøre deg deprimert og utbrent.

Det er en skotsk fabrikkarbeider som kan skryte av tittelen «verdens raskeste tekstmelder». På 48 sekunder skrev han følgende:

«The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human»

LOL!Personvernpolicy