Feit av genene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Glem slanking og jakten på lavkalorier. Ikke gå rundt og sult. Feit blir du uansett. Alt avhenger av genene dine, viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen er levert av m

ozon.no

og skrevet av redaktør Maren Synnevåg

Studien om fedme ble nylig presentert på en konferanse i USA og ble mottatt med skepsis. Men for alle mislykkede slankere kan den være en opptur.

Forskeren Barbara Hansen fra universitetet i Tampa i Florida brukte 300 friske aper og satte dem på en slankekur. Andelen kalorier ble redusert med enten 25 eller 50 prosent per dag.

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

Apene gikk ned i vekt og viste positive helsemessige fordeler etter kort tid. Men så snart apene begynte å spise normalt igjen gikk de opp i vekt igjen.

- Det spilte ingen rolle om de var vært på lavkaloridiett i to måneder eller to år. Effekten ble den samme, sier Barbara Hansen til Svenska Dagbladet.

Andre aper prøvde identisk kost. Noen forble tynne mens andre økte vekten og utviklet diabetes type 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barbara Hansen forklarer det slik.

- Utviklingen av fedme var ikke avgjørende for hvor mye de spiste, sier hun

Hansens slutninger er kontroversielle, men lignende studier viser samme resultat. De fleste mennesker har en metabolisme som forårsaker vektøkning i ulike grader. Og få mennesker kan beholde vekten etter slanking. Derimot viser alle studier at fete personer bør gjøre hva de kan for å minske helsefarlig overvekt.

Føler du for å gå litt ned vekt, start dagen med frokost.(Mozon 22/02/2006)