Tsunami-ånde

I dag var det en leser som lurte på hvorfor hvitløk luktet så mye. Det nytter ikke å lyve og si «Nei, jeg har ikke spist hvitløk.» Det lukter man.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


I dagens «Stein hjelper deg» skal det handle om hvitløk. Men før vi sier noe mer om hvitløk, så må jeg minne dere på å fortsette å sende inn spørsmål. Aner du ikke hva jeg snakker om?

«Stein hjelper deg»
er en spalte der dere skriver inn og stiller spørsmål om hva dere vil. Min oppgave blir dermed å finne svar.

Men tilbake til hvitløken igjen. Hvor ofte har du ikke tenkt «Herreguuuud» når du kommer hjem til kjæresten som har vært ute og spist med vennene sine. Hun har nemlig spist hvitløkssnegler, og nå skal hun absolutt kysse på deg. At hun har en ånde som en tsunami ser ikke ut til å bry henne nevneverdig.

Men problemet er at du vil kysse, du også - men ønsket om å leve overstiger kyssetrangen. Da kommer du på det:
- Aha, jeg må spise hvitløk selv, så merker jeg ikke ånden hennes.

Er ikke det rart? At hvitløksånde ikke er til å holde ut, men straks du spiser hvitløk selv, er hvitløksånde det minste problemet i verden?

Hvorfor lukter hvitløk. Dette er det mange som ikke vet, men luktstoffene i hvitløk dannes av hvitløken selv når plantecellene blir skadet. Når cellene skades av knusing, oppmaling eller tygging, frigjøres enzymet alliinase. Dette ensymet trigger dannelsen av svovelforbindelsen allicin.

Det er denne forbindelsen og produktene av denne som er ansvarlige for den skarpe og karakteristiske hvitløkslukten.

Så hvorfor lukter det av munnen?


Allicin omdannes til et stoff som kalles allyl-metylsulfid. Denne komponenten klarer ikke kroppen vår å bryte ned og overføre til blodstrømmen. Derfor kvitter kroppen seg med den illeluktende substansen gjennom lunger og hud. Dette kan være en forholdsvis langvarig prosess, og hvitløksånden kan være til stede i lang tid etter at du har spist.

Det er velkjent at fersk persille kan motvirke hvitløkslukten. Det er grunnen til at du finner persille i mange hvitløksoppskrifter. Men siden frigivelsen av luktmolekylene tar flere timer, gir persille bare midlertidig hjelp.

Man tror at dannelsen at allicin er en forsvarsmekanisme som skal hindre planten å bli spist opp av fugler, insekter eller andre skapninger.

Lurer du på noe?

Send meg ditt spørsmål.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus