Oss og dem

Kenya står på randen av katastrofe, og vi er altfor sent ute med hjelpen. Som vanlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afrikanske land blir gang etter gang utsatt for tørkekatastrofer, hungersnød og krig. For noen måneder siden var Niger rammet, og nå er det Kenya sin tur. Hvem vet hvem som blir rammet i morgen - kanskje både Niger, Kenya og flere med. Afrika er fjernt fra oss, både geografisk og kulturelt. Katastrofer i Afrika angår oss ikke. Fordi det er Afrika.


Vi reagerer annerledes når et vestlig land blir rammet, eller når vestlige borgere er rammet. Dette var tilfelle med tsunamien, som tok livet av 300.000 mennesker, deriblant noen vestlige turister. Mediedekningen bar preg av at det var våre egne som hadde størst interesse, og de innfødte hadde rollen som statister. Pengene strømmet inn til hjelpeorganisasjonene, og enkelte fikk til og med inn så mye penger at de gikk ut i media og ba om aksept for å bruke pengene andre steder.

300.000? Det er et høyt tall. Vel, sjekk disse tallene:

  • Anslagsvis to millioner mennesker har mistet livet som følge av kamper, sult og sykdommer siden borgerkrigen i det sørlige Sudan brøt ut i 1983
  • Ekstreme militære drepte i Rwanda over 800 000 tutsier og moderate hutuer i et av tidenes verste folkemord
  • Ifølge FN dør i gjennomsnitt 1250 mennesker i Kongo hver dag. På ett år blir dette tallet 450.000 mennesker
  • Nærmere fire millioner mennesker har mistet livet som et resultat av konflikten i Kongo
  • Kirkens nødhjelp mener at 2,5 millioner mennesker har behov for matvarehjelp og annen nødhjelp i Kenya

Mat- og vannmangelen i Kenya skyldes at landet er rammet av en enorm tørkeperiode. Landet har nok ressurser til å brødfø sin egen befolkning, og styresmaktene har møtt kritikk for måten de har håndtert katastrofen på. Det kan hende at kritikerne har rett i det, men nå står landet midt oppi en humanitær katastrofe, og vi må inn i landet med matdonasjoner og finansielle ressurser for å hindre en fortsatt humanitær katastrofe i landet.

Hvorfor har vi ikke gjort dette for lenge siden?

Fordi det ikke angår oss. Det rammer ikke oss eller våre nære.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus