Universbobler i et gigantisk såpeskum

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du lyst på hodepine? Vel, da vil jeg utfordre deg til å tenke over hvordan universet henger sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har vel alle fundert på dette. Hva var før universet? Ingenting kan vel komme fra ingenting? Hvor langt er det? Hva er utenfor universet? Er det virkelig uendelig langt?

Slike spørsmål er velegnet til å gi noen og enhver hodepine.


Mange forskere lurer på om ikke universet vårt er en slags boble inni et gedigent, uendelig tomrom. Dette tomrommet kan man godt kalle den femte dimensjonen.

Universbobler i et gigantisk såpeskum

Før Det store smellet (Big Bang) var universet mange tusen ganger mindre enn et atom. Sammen med en hel masse andre små universbobler, lå den som et slags såpeskum i det svære tomrommet i den femte dimensjonen. Så skjedde det noe inni akkurat vår lille boble, som forvandlet den til et kosmisk popcorn. Vi snakker Big Bang.

- En teori sier at vårt firedimensjonale (høyde, lengde, bredde, samt tid) univers er en av mange «bobler» i et mye større rom av høyere dimensjoner. Vi klarer selvsagt ikke å fatte mer enn tre-fire dimensjoner, men det er mulig å regne på det som skjer om det virkelig er mange dimensjoner, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo til forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hver «boble» er da et selvstendig univers slik som vårt eget. Dersom dette skulle stemme, og det kan det hende vi aldri finner ut, er naturligvis spørsmålet når og hvordan dette store rommet oppstod og hva som var før det. Og det vet vi rett og slett ikke! sier Røed Ødegaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forståelig? Selvsagt er det ikke det, men det gjør at i hvert fall jeg får lyst til å lese mer om emnet.

Jeg har fått inn en del spørsmål om universet. Jeg, som knapt vet hva en stjerne er, var selvsagt ikke i nærheten av å kunne svare selv. Derfor måtte jeg som vanlig ha hjelp. Denne gang var det Are Vidar Boye Hansen ved Universitetet i Oslo som stod for svarene.

Hvor lenge har universet eksistert?

- 13.7 milliarder år!

- Knut Jørgen Røed Ødegaard har skrevet en artikkel som heter «Universets barndom og fremtid avslørt». Jeg anbefaler å lese den for de som er nysgjerrige på temaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Astroidebelte (kilde: http://www.nasa.gov)Astroidebelte (kilde: http://www.nasa.gov)

Hvor kommer massen i universet fra?


- Dette er vel et av de store spørsmålene man fortsatt ikke har svaret på. Det som er viktig å få med seg, er at massen oppstod samtidig med tiden, rommet, energien og alt det andre (hvis det er noe annet?) i universet - i det vi kaller Big Bang. Massen ble altså ikke tilført utenfra.

Hvor langt er universet?

Man kan ikke bruke begrepet «lengde» på universet. Tenk på jordas overflate. Gir det mening å snakke om lengden av jordas overflate? Det blir noe tilsvarende med universet. Hvis man mener «hvor stort er universet?», så vet vi ikke, men de fleste kosmologene antar såvidt jeg vet at det er uendelig stort.

Finnes det bare ETT univers?

Det vet vi heller ikke, men man har spekulert på om det kan finnes flere, kanskje uendelig mange universer.

Hva er bortenfor universet?

- Universet er alt rommet som eksisterer, og følgelig finnes det ikke noe som heter «bortenfor universet» eller «før Big Bang», på samme måte som det ikke finnes noe som heter «nord for Nordpolen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når man snakker om flere universer (hvis slike finnes) er det ikke snakk om universer som ligger bortenfor vårt eget med sitt eget rom, sin egen tid og sin egen energi, men om universer med helt andre egenskaper, egenskaper vi mennesker ikke en gang kan forestille oss.

- Forestillingene våre er jo tross alt bundet av det universet vi lever i, og det virker ikke en gang som om vårt eget univers tar særlig hensyn til vår forestillingsevne ...

Kilder og lesestoff:

forskning.no

NASA

Artikkelen «Universets barndom og fremtid avslørt» av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Astronytt fra Institutt fra teoretisk astrofysikk

Lurer du på noe?

Send meg ditt spørsmål.