Gudstroen stuper i Norge

I 1986 trodde 57 prosent av den norske befolkningen på Gud. Nå er andelen troende 29 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Det viser en fersk undersøkelse utført av Norsk Respons for A-magasinet. En tilsvarende undersøkelse fra 1992 viste at 50 prosent trodde på Gud, og i 1986 var andelen 57 prosent.

Biskop Ole Christian Kvarme i Oslo mener den synkende gudstroen er en stor utfordring for Kirken.

- Vi ser jo at gudsbildet er blitt mer utydelig i samfunn og kulturliv. Samtidig merker jeg i mitt daglige virke at folk har et åpent forhold til Jesus Kristus, sier Kvarme til Aftenposten.

Selv om andelen troende er på vei tilbake, synes det ikke å ha blitt vesentlig flere ateister i løpet av de siste 20 årene. Andelen har riktignok steget, men bare fra 20 til 26 prosent. I årets undersøkelse oppgir rundt én av fire at de er tvilere, og like mange sier de tror på en høyere makt.

- Dette passer inn i et bilde av endringer innen gudstroen. Den markante nedgangen i tradisjonell tro på Gud er avløst av mer diffus gudstro eller tvil. Mange tror på en høyere makt. Det forteller at folk er friere og mer fleksible i forhold til Kirkens lære om Gud. De velger heller sine egne forestillinger om en gud enn Kirkens offisielle gudsbilde, sier forsker Ulla Schmidt i stiftelsen Kirkeforskning til Aftenposten.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus