Hvorfor fryser ikke fuglene på beina?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva kommer det av at ikke blodet forsvinner fra de små spinkle svømmeføttene når fuglene padler rundt i det kalde vannet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dagens «Stein hjelper deg»-spalte skal vi igjen snakke om fugler. Tidligere i spalten har vi funnet ut at ugler er akkurat like dumme (og noen ganger litt dummere) som andre fugler. I dag skal vi finne ut hvorfor fugler ikke fryser på beina.

Om vinteren går vi rundt og hutrer og fryser straks temperaturen nærmer seg 0°C - og gjerne lenge før det. Vi bruker lue, votter, tykkere bukse og lange underbukser. Og fremdeles fryser vi, samtidig som vi lengter etter sommeren.

Men hva med fuglene? Fryser ikke de? Og hva med de tynna beina deres? De må vel fryse seg halvt fordervet?

Ender svømmer jo rundt hele året. Men på vinteren er det jo som kjent svært kaldt i sjøen. Hva kommer det av at ikke blodet forsvinner fra de små spinkle svømmeføttene når de padler rundt i det kalde vannet?

Dette var det en leser som spurte om.

Utfordringen med å finne svar på spørsmålene jeg får inn er ofte å finne ut hvem i all verden jeg skal spørre. Men ikke denne gangen. Det var Norsk Ornitologisk Forening som fortalte oss at ugler ikke er så kloke, og da tenkte jeg at de sannelig også kan fortelle oss hvorfor fugler ikke fryser på beina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og jeg fikk rett. Tore Reinsborg i Norsk Ornitologisk Forening hadde svarene.

- Godt spørsmål. I beina har blodårene et motstrømsprinsipp. Blod på vei inn i kroppen fra føttene blir varmet opp. Det vil si: blod på vei inn i kroppen blir varmere, mens blod på vei ut av kroppen blir kaldere. Dette for å spare energi og minimere varmetapet fra beina.

Men du sier at blod på vei inn i beina blir kaldere. Betyr det at beina er kaldere enn resten av kroppen?

- Ja, det stemmer. Beina er kaldere enn resten av kroppen. Metoden er energibesparende ved at de utnytter varme som allerede finnes i kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvordan foregår oppvarmingen og avkjølingen? Blandes blodet?

- Nei. Blodårene ligger veldig tett sammen, og varme blir overført fra blodåre til blodåre. Det foregår rett og slett en varmeveksling.

Har alle fugler det på denne måten? Hva med pingvinene?

- Såvidt jeg vet så har de det, også pingviner. Dette varmevekslingssystemet er nok særlig velutviklet hos vannfugler. Enkelte fuglearter har fjær også på beina, blant annet rype. Dette gjør behovet for varmeveksling mindre siden fjær fungerer isolerende.

For oss mennesker er løsningen rett å slett å ikle oss tykke bukser og lange, varme underbukser. For fjær har vi jo ikke. Og ikke har vi dette varmevekslingssystemet heller.

Tips:

sjekk filmen Pingvinenes marsj

Lurer du på noe?

Send meg ditt spørsmål.